TAKE IT SLOW

Naziv projekta: Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj

Akronim: TAKE IT SLOW

Program: Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Trajanje projekta: 1/6/ 2020. – 31/12/ 2022.

Proračun: 28.235.217,83 HRK

Nositelj projekta: Dubrovačko-neretvanska županija

Projektni partneri: Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, PROMOTURISMOFVG, Regija Veneto – Odjel za turizam, Razvojna agencija Regije Marche, Regija Molise, Javni teatar Apulije – Regionalni konzorcij za umjetnost i kulturu

Asimilirani partneri: Regija Emilia Romagna, Regija Abruzzo  

Pridruženi partner: Regija Apulija 

Opis projekta:

“Smart and Slow Tourism Supporting Adriatic Heritage for Tomorrow” (TAKE IT SLOW) strateški je bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne, održive, dostupne prekogranične turističke destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju.

UNESCO je zaštitio mediteransku prehranu, umijeće gradnje suhozida, klapsko pjevanje (između ostalog) – navike, znanja i vještine stanovništa koje će u sklopu TAKE IT SLOW projekta kroz kreativne i kulturne industrije biti interpretirane i predstavljene turistima kao inovativan turistički proizvod.

Osmislit će se jednostavna rješenja za upravljanje mikro turističkim destinacijama kako bi se lokalne zajednice mogle nositi s utjecajima (masovnog) turizma, ali i očuvale baštinu i životni stil. Osnovu projekta čini prekogranična platforma poduzetnika, javnog i znanstvenog sektora Hrvatske i Italije koji će raditi na poticanju izvrsnosti i inovacija u lancu vrijednosti u turizmu baziranom na konceptu pametne specijalizacije. Tako će, između ostalog, 10 poduzetnika dobiti podršku u procesu stjecanja certifikata za organski uzgoj tradicionalnih proizvoda, formirat će se prekogranični koncept klasteri, organizirat će se predstavljanja najboljih usluga i proizvoda, ali će se i provesti niz znanstvenih istraživanja na temu vina, maslinovog ulja, soli, školjaka..

Dubrovačko-neretvanska županija će u suradnji s Općinom Ston uspostaviti moderni multimedijalni interpretacijski centar jadranske baštine u Kneževom dvoru u Stonu za čiju je obnovu kroz projekt osigurano više od 3,5 milijuna kuna. Osim toga, uredit će se pristupni put srednjovjekovnom kompleksu Pustinja Blaca na otoku Braču, virtualni muzej i kreativni centar u Momjanu i muzej na otvorenome u okolici Šibenika. Projekt TAKE IT SLOW poticat će zaštitu i promociju krajolika, ruralne arhitekture, gastronomije i stila života kroz održive turističke proizvode, kreativne industrije, umjetnost i ICT tehnologije te će razviti alate za pravovremeno reagiranje na zahtjeve turističkog tržišta. Vrijedan je više od 28 milijuna kuna od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna.

Projekt „TAKE IT SLOW“ za Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014. – 2020. pripremila je Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta 'Znanjem do EU fondova' kojim je osmišljen četverogodišnji plan podrške jačanja kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj. 

Logo projekta TAKE IT SLOW iz programa Italija-Hrvatska

Službena stranica projekta TAKE IT SLOW

Twitter

Facebook

Instagram

YouTube

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.