Long-distance biciklističke rute i cikoturizam u fokusu interesa projekt developera i dionika Jadransko-jonske regije

Biciklist u prirodi

U srijedu, 16. prosinca, održana je u organizaciji talijanske regije Marche i u suradnji s regijom Friuli Venezia Giulia online radionica ADRIONCYCLETOUR: an integrated project for the Adriatic-Ionian Region cycle routes / ADRIONCYCLETOUR: integrirani projekt za Jadransko-jonske biciklističke rute kao jedna od završnih godišnjih projektnih aktivnosti projekta EUSAIR Facility Point u kojoj su sudjelovali i predstavnici Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice. 

Događanje je izazvalo veliki interes i  okupilo je 149 sudionika iz Europske komisije, Europske biciklističke federacije i svih 9 zemalja Jadransko-jonske regije. Cilj radionice bio je detaljnije upoznati predstavnike zemalja Jadransko-jonske makroregionalne strategije EUSAIR s flagship projektom ADRIONCYCLETOUR te ih ohrabriti i potaknuti na akciju i uključenje u njegovu implementaciju i realizaciju, kako na nivou nacionalnog prostornog planiranja, tako i na nivou financiranja.

Naime, u tijeku je izrada nacionalnih operativnih planova za novo financijsko razdoblje 2021 – 2027, definiranje i s Europskom komisijom usuglašavanje tematskim prioriteta trošenja odobrenih financijskih sredstava iz EU fondova u novoj financijskoj perspektivi i upravo sada je pravo vrijeme za pojačanu aktivnost i uključivanje nacionalnih i makroregionalnih flagship projekata u programske i strateške dokumente. Uključivanje će projektima osigurati pristup izvorima financiranja iz EU fondova, a zemljama i regijama, njihovom implementacijom i realizacijom, ostvarivanje razvojnih mogućnosti i regionalne konkurentnosti.

Osim prezentacije projekta, svrha događaja bila je i prezentacija već planiranih i djelomično izgrađenih biciklističkih ruta s područja devet EUSAIR zemalja i onih još uvijek u procesu razvoja i planiranja, koje mogu biti dio JADRANSKO-IONSKE biciklističke rute ili s istom mogu na druge načine biti povezane.

Kako se sjeverni i istočni dio ADRIONCYCLETOUR rute podudara većim dijelom s EUROVELO 8 Mediteranskom rutom, dugom ukupno 7.500 km koja prolazi kroz 10 europskih zemalja, jedan dio radionice bio je posvećen predstavljanju iskustava stečenih pri razvoju te rute i postignutih rezultata, o čemu su govorili Ed Lancaster iz ECF-a i Ivana Karuza iz Hrvatske turističke zajednice.

Razvoj Mediteranske rute financiran je u trogodišnjem razdoblju iz INTERREG MED 2014-2020. programa, a planovi za njezino daljnje unaprjeđenje napravljeni su za razdoblje do 2030. godine.

Zaključna razmišljanja sažeo je Pierluigi Coppola iz talijanskog Ministarstva infrastrukture i transporta i EUSAIR TSG 2 - Transport koordinator: financiranje nije i ne bi trebalo biti problem u postojećem 2014-2020. niti u novom 2021-2027. višegodišnjem financijskom okviru: mnogi su projekti već odobreni za financiranje, na nacionalnom, regionalnom i EU nivou, dobrih projektnih ideja ima,  a uz bolju i veću povezanost, koordinaciju i suradnju, brže dolaze i bolji rezultati u korištenju EU fondova kao izvora financiranja i za nove projekte i  na tome treba više raditi.
Logo eu fondovi

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.