Potpisan Sporazum o očuvanju i zaštiti doline rijeke Neretve

potpisan sporazum ocuvanje

Regionalna agencija DUNEA, jedan je od 20 potpisnika Sporazuma o očuvanju i zaštiti doline rijeke Neretve, potpisanog na konferenciji u Mekoviću, 16.srpnja, u sklopu provedbe projekta CREW.

 

Konferenciju je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim djelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, a Sporazum je potpisan u svrhu daljnje koordinacije za očuvanje i zaštitu močvarnog područja i bioraznolikosti doline rijeke Neretve. Svi potpisnici imaju važnu ulogu u poznavanju područja, vrijednostima i ugrozama istih te njihovo iskustvo, mišljenje kao i svakodnevno djelovanje u ciljanom području svakako ima veliki utjecaj u predmetnom području doline rijeke Neretve.
Sporazum su potpisali: Javna ustanova za upravaljenje zaštićenim djelovima prirode DNŽ, jedinice lokalne samouprave s područja doline Neretve, Policijska uprava dubrovačko-neretvanska, Regionalna agencija DUNEA, Hrvatske šume d.o.o., Hrvatske vode, vatrogasne službe, udruge Biom, Brkata sjenica i Baštinik, World Wide Fund for Nature, Udruga za zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti kao i prekograničnim institucijama poput Parka prirode Hutovo blato i Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.
Na konferenciji je sudjelovao i župan Nikola Dobroslavić koji se osvrno se na važnost koordinacije svih institucija u predmetnim Sporazumima kao i aktivnosti koje Javna ustanova za zaštićene djelove prirode DNŽ provodi u sklopu djelokruga svog rada, a koje uključuju zaštitu, održavanje i promicanje zaštićenih dijelova prirode u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode. „Kao što znamo, cijela naša županija je doista obdarena prirodnim vrijednostima, a posebno se to može reći za dolinu Neretve. To je bogatstvo koje moramo štititi. Također, moramo ih štititi na način da ne ometaju razvoj određenog područja i kvalitetu života sugrađana na tom području. Mislim da smo to dosada i postigli te sam siguran da ćemo to postizati i u budućnosti.”, istaknuo je ovom prilikom župan Nikola Dobroslavić. Dodao je i kako je vrlo važno da svi današnji potpisnici Sporazuma idu u istom smjeru, jer svima je jasno da se određeno područje i njegove vrijednosti ne mogu štititi samo na tom području te da je potrebna cjelovita zaštita.
O značaju potpisivanja ovih sporazuma govorila je i ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić: „Naša Javna ustanova ulaže značajne i iznimne napore, ne samo u zaštitu i očuvanje svih prirodnih vrijednosti, nego i u njihovo aktivno upravljanje te održivo korištenje. Područje doline Neretve je iznimno važno područje, ne samo na lokalnoj i regionalnoj, već i na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini. U svom upravljanju se susrećemo s brojnim izazovima, a vrlo važna nam je suradnja sa svim dionicima, među kojima su jedinice lokalne i regionalne samouprave, sektor vodnog gospodarstva, šuma, policije i vatrogasaca. Oni su nam iznimno važni partneri, a ujedno su i ključni dionici za upravljanje i zaštitu očuvanja svih prirodnih vrijednosti doline Neretve.”. Miljas Đuračić je dodala i kako je ovo potpisivanje Sporazuma, zahvaljujući suradnjom s dionicima iz BiH, dobilo i međunarodni karakter.

Cilj projekta CREW je osiguravanje veće koordinacije između različitih razina prostornog planiranja i nadležnih tijela za upravljanje močvarnim područjima, uz ograničavanje sukoba između pitanja očuvanja prirode i gospodarskih aktivnosti. Upravo delta rijeke Neretve, kao međunarodno važno močvarno područje (Ramsar područje), sa svojih osam zaštićenih dijelova prirode i kao područje europske ekološke mreže Natura 2000, jedno je od ciljanih lokacija projekta, gdje aktivnosti provodi ova Javna ustanova.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije, a ugovoren je preko prekograničnog programa INTERREG Italija – Hrvatska, ukupne vrijednosti je 1.836.947,50 eura, a od čega je za aktivnosti Javne ustanove za upravljanje zaštićenim djelovima prirode DNŽ namijenjeno 202.025,00 eura.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.