Održan međunarodni sastanak o EU politikama za kreativne i kulturne industrije

creatures sastanak

Regionalna agencija DUNEA organizirala je u četvrtak, 2. prosinca, međunarodni sastanak i panel raspravu o trenutnom stanju i potencijalnom razvoju EU politika za kreativne i kulturne industrije (KKI) u sklopu projekta CREATURES.

Panel „Nedostaci i prilagodba politika za kreativne i kulturne industrije: Kako osigurati primjereno formuliranje i provedbu politika u različitim europskim kontekstima?“ vodila je stručnjakinja za kulturne politike dr. sc. Ana Žuvela s Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO).

„Razvoj okvira, propozicija, struktura, instrumenata i usmjerenja javnih politika za kulturne i kreativne industrije predstavlja veliki izazov za zemlje u ADRION regiji. Međutim, taj izazov valja shvatiti kao priliku za stvaranje (jedinstvene) javne politike kulturnih i kreativnih industrija koja će otvoriti kritična pitanja instrumentalnosti i isključivosti ekonomske valorizacije tog polja te omogućiti bolje uvjete rada, obrazovanja i djelovanja za aktere u kulturnom i kreativnom polju. U tom smjeru, možemo se nadati nužnim zaokretima u javnom diskursu o kulturnim i kreativnim industrijama, njihovom značenju, kapacitetima i dugotrajnim otiscima u društvenim, kulturnim, simboličkim i privrednim vrijednostima“ pojasnila je dr. sc. Ana Žuvela.  

Na panelu su sudjelovali i filmski producent Zoran Galić, novinar i stručnjak za međunarodne odnose i politike za kreativne i kulturne industrije Mario Kikaš te stručnjak za izradu javnih politika i predstavnik nositelja projekta CREATURES, Grada Bologne Marino Cavallo.

“Kulturne i kreativne industrije su vrlo kompleksan sektor jer se kroz njih isprepliću različite politike (kulturne, ekonomske), regulative (trgovinski sporazumi, autorska prava, deklaracije UNESCO-a), i razine vlasti (nacionalne te sub/supranacionalne). Moj stav je da se u razgovorima o KKI-u često zaboravlja odgovoriti na pitanje tko su ljudi iza tih industrija, koji su njihovi interesi i kako se oni pregovaraju i predstavljaju s obzirom na ranije opisanu kompleksnost KKI-ja,” komentirao je Mario Kikaš.

“Često sam u svojoj profesionalnoj karijeri bio dijelom europskih projekata i panela posvećenim kulturi i kulturnim industrijama, ali sam na ovome posebno uživao jer smo, uz Aninu asistenciju, pokušali da analiziramo sopstveni doprinos ovim procesima kao i vrijednost projektnih dokumenata nakon što se aktivnosti završe. Duboko vjerujem da je ovakva vrsta introspekcije jedini ispravan put u što bolji transfer iz kulturne politike u kulturnu realnost,” istaknuo je Zoran Galić.

Temelj za rasprave bile su Preporuke politika za kreativne i kulturne industrije u Jadransko-jonskoj regiji izrađene u sklopu projekta CREATURES koje na razini Europske unije prvi put povezuju kreativne i kulturne industrije sa zaštitom prirodne i kulturne baštine te održivim turizmom. Uz autoricu preporuka dr. sc. Anu Žuvela, izradi je doprinijelo više od 40 organizacija iz šest zemalja.

Na radnom dijelu sastanka koji je za Regionalnu agenciju DUNEA moderirala koordinatorica projekta Olja Ljubišić, istaknuto je kako su postojeće politike za KKI nedovoljne, kako u jednakoj mjeri trebaju doprinijeti urbanom i ruralnom području. Također je zaključeno kako su ekonomski aspekti politike, uključujući radno pravo i poreznu politiku uz (cjeloživotno) obrazovanje oni koje se treba najviše unaprijediti kako bi kreativni poduzetnici mogli biti konkurentni na tržištu.

Projekt CREATURES ugovoren je kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Proračun Regionalne agencije DUNEA za provedbu projekta CREATURES je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta.

Logo projekta CREATURES financiranom iz programa Interreg Hrvatska Italija

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.