Rezultati istraživanja trenutnog stanja, razvoja i inovacija u sektoru ugostiteljstva i gastronomije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

du restoran 

U sklopu EU projekta MONITORIS3 Regionalna agencija DUNEA je od 15. studenoga do 29. studenoga provodila istraživanje trenutnog stanja, razvoja i inovacija u sektoru ugostiteljstva i gastronomije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao i svjesnosti ugostitelja o postojanju, ciljevima i aktivnostima Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo.

U svrhu istraživanja sastavljen je anonimni anketni upitnik koji je 15. studenoga objavljen na službenoj web stranici. Prikupljanje odgovora je završeno 29. studenoga, a u istraživanju je sudjelovalo 28 ispitanika, od čega 82% djelatnika i 18% vlasnika ugostiteljskih objekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nešto više od pola ispitanika (52%) je zaposleno u restoranima, barovima ili objektima brze prehrane, dok je preostalih 48% zaposleno u kafićima, vinarijama i OPG-ovima u podjednakim omjerima.

Istraživanjem je utvrđeno da čak 97% ispitanika smatra važnim ili vrlo važnim kontinuirano raditi na razvoju poslovanja, proizvoda i usluga, dok 93% smatra da je ponudu potrebno prilagoditi trenutnoj tržišnoj situaciji, što je i napravila većina ispitanika. Ovo je istraživanje pokazalo da je samo 15% ispitanika angažiralo stručnjaka za unapređenje poslovanja, a gotovo pola ispitanika nije upoznato s ulogom i aktivnostima Regionalnog centra kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo. Bez obzira na nisku stopu uključivanja stručnjaka u dosadašnji rad, čak 93% ispitanika smatra važnim ili vrlo važnim povezati se sa znanstvenom zajednicom te zajedničkom suradnjom raditi na razvoju sektora turizma i ugostiteljstva.

Regionalna agencija DUNEA provodi MONITORIS3 kroz Transnacionalni program Europa, a cilj projekta je praćenje provedbe strategija pametne specijalizacije donesene na nacionalnim i regionalnim razinama, tj. primjena sustavnog pristupa nadzora temeljenog na stvarnim podacima kako bi se definirali ključni indikatori provedbe pametnih specijalizacija te njihova metodologija odabira.
DUNEA u projektu sudjeluje zajedno s partnerima iz Španjolske (Galician Innovation Agency - GAIN), Rumunjske (Regional Development Agency of the West Region Romania – WRDA), Portugala (Norte Regional Coordination and Development Commission, National Innovation Agency) Italije (Veneto Region – Research and Innovation Section) i Norveške (Nordland County Council), a na području Dubrovačko-neretvanske županije će se koncentrirati na aktivnosti organizacije i rada Centra kompetencija za agrume.

Ukupan proračun projekta je € 1.395.103,00. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 85 % sredstava proračuna, odnosno € 1.176.593,00.

Više o projektu možete saznati na projektnoj web stranici.

Rezultati istraživanja

mon

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.