Radionica projekta Bluefasma održana u Opuzenu

blueopuzen3

U sklopu BLUEfasma projekta ju u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi Opuzen održana je radionica izrade suvenira i nakita od otpada u akvakulturi. Radionicu je organizirala Regionalna agencija DUNEA u suradnji s predstavnicimi Sveučilišta u Dubrovniku koji su radionicu vodili.

Bluefasma projekt bavi se primjenom principa kružnog gospodarstva u sektorima ribarstva i akvakulture, a upravo ovaj primjer izrade nakita i suvenira od mljevenih odbačenih ljuštura školjaka predstavlja odličan prikaz kružnosti i stvaranja sekundarnog proizvoda od materijala koji, umjesto otpada, postaje vrijedna sirovina.

Predstavnici Sveučilišta demonstrirali su sve korake u obradi ljuštura i dobivanja materijala, nakon čega su sudionici imali priliku izraditi vlastite predmete. Osim učenika i voditelja učeničke zadruge, radionici su prisustvovali i predstavnici gradske knjižnice Metković i Arheološkog muzeja Narona.

U sklopu radionice predstavnica centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije koji djeluje pri Regionalnoj agenciji DUNEA, predstavila je ukratko sudionicima radionice ulogu centra, njegove pridružene partnere u provedbi projektnih zadaća te pozvala sve prisutne da se uključe u aktivnosti koje centar provodi te da putem službenih profila društvenih mreža i web stranice saznaju više o vijestima iz EU, EU natječajima, događajima koje centar organizira te EU projektima u županiji.

Podsjetimo, projekt BLUEfasma integrira i provodi principe kružnog gospodarstva u sektore plavog rasta, ribarstva i akvakulture kako bi se na nove načine, kroz osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i pomorskih klastera, pogodovalo izoliranim otočnim i obalnim područjima Sredozemlja. Regionalna agencija DUNEA jedini je hrvatski partner na projektu, a vrijednost ovog projekta, ugovorenog u sklopu INTERREG Programa Mediteran 2014 – 2020 je 20.946.308,00 kuna. 85 % bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

 bluefasma logo

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.