Europska komisija objavila studiju o hrvatskim Mikro i Malim zajmovima za ruralni razvoj

fi compass

U okviru fi-compass platforme za savjetodavne usluge o financijskim instrumentima u okviru europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) koju pruža Europska komisija u partnerstvu s Europskom investicijskom bankom, a temeljem dobrih rezultata provedbe financijskih instrumenata Programa ruralnog razvoja za Republiku Hrvatsku u razdoblju 2014.-2020. (PRR), predstavljena je zasebna studija slučaja o Mikro i Malim zajmovima za ruralni razvoj koji se provode u Republici Hrvatskoj.

Predmetni financijski instrumenti u formi zajmova namijenjeni su financiranju projekata prihvatljivih krajnjih primatelja u sektorima poljoprivrede, prerade i šumarstva, a mandat za njihovu provedbu povjeren je HAMAG-BICRO-u. Od početnog uvođenja ove nove mogućnosti financiranja 2018. godine, pokazalo se kako je riječ o perspektivnom i vrlo dobro prihvaćenom obliku potpore.

Potencijalni krajnji primatelji kojima su ovi financijski instrumenti i namijenjeni, prepoznali su atraktivnost značajki poput raspona visine iznosa zajma (1.000- 100.000 EUR) kao i kamatnih stopa (0,1 – 0,5 %), ali i drugih pogodnosti (brzina obrade zahtjeva, mogućnost financiranja rabljene opreme i mehanizacije, živih životinja i/ili obrtnih sredstava u svrhu održavanja likvidnosti poslovanja narušene pandemijom COVID-19).

Studija slučaja predstavljena je zainteresiranoj javnosti na mrežnim stranicama fi-compassa, odnosno u fizičkom obliku sudionicima konferencije pod nazivom „Access to finance for smaller farms in the EU“ koja je održana 17. svibnja 2022. godine u Bruxellesu. U okviru navedene konferencije predstavnici Ministarstva poljoprivrede i HAMAG-BICRO-a imali su priliku prezentirati identificirane potrebe za financiranjem hrvatskih poljoprivrednika te ulogu financijskih instrumenata, odnosno provedbu Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj.

Više informacija dostupno je na službenoj stranici Programa ruralnog razvoja.

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.