U Dubrovniku održana završna konferencija BLUEfasma projekta

bluefasma konferencija 

U organizaciji Regionalne agencije DUNEA, 06. lipnja u Studentskom domu u Dubrovniku, održana je završna konferencija BLUEfasma projekta.

Na konferenciji su predstavljeni rezultata projekta, čija je glavna tema kružno gospodarstvo u sektorima ribolova i akvakulture. U suradnji s vanjskim stručnjakom, Sveučilištem u Dubrovniku, predstavile su se i preporuke politikama koje su proizašle radom projektne radne skupine.

Konferenciju su pozdravnim govorom otvorili ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić i župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić, koji su naglasili važnost primjene principa kružne ekonomije u ribolovu i akvakulturi, kao i važnost cijelog projekta. Nakon toga Stjepan Rezo, predstavnik Regionalne agencije DUNEA, iznio je pregled aktivnosti koje su se provodile u sklopu BLUEfasma projekta. Prorektor za poslovanje Sveučilišta u Dubrovniku, Nebojša Stojčić predstavio je dva važna dokumenta, „Preporuke politikama“ i „White paper“ dokumente, koji su proizašli iz rada tematskih skupina. Dokumenti naglašavaju na koje se sve načine treba postići prelazak s linearnog modela ekonomije na kružni model ekonomije, kao i načine na koje riješiti prepreke koje to sprječavaju.

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je u ime Dubrovačko-neretvanske županije BLUEfasma pismo namjere kojom županija prihvaća spomenute dokumente kao smjernice u daljnjem strateškom planiranju i djelovanju. Predstavnici FLAG-ova Južni Jadran i Šabakun potpisali su s Regionalnom agencijom DUNEA BLUEfasma sporazume kojima prihvaćaju projektne preporuke kao smijer kojim će se voditi u svom djelovanju.

Prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku, Marijana Pećarević, predstavila je model pretvaranja otpada u dobit na primjeru izrade suvenira od ljuštura školjkaša, a konferenciju je zatvorio predstavnik udruge Maritimo recycling, Marjan Žitnik koji je opisao rad udruge kroz primjere brojnih akcija i tehnika recikliranja morske plastike.

Projekt BLUEfasma osmišljen je na način da integrira i provodi principe kružnog gospodarstva u ključne sektore plavog rasta, ribarstva i akvakulture kako bi na novi način pogodovali izoliranim otočnim i obalnim područjima Sredozemlja. Navedeno će se postići kroz osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i pomorskih klastera. Kružno gospodarstvo sprječava iscrpljivanje resursa zatvarajući krug za energiju i materijale, što dovodi do pametnog i održivog rasta kao ključnog zajedničkog cilja Sredozemlja.

Regionalna agencija DUNEA jedini je hrvatski partner na projektu, a vrijednost ovog projekta, ugovorenog u sklopu INTERREG Programa Mediteran 2014 – 2020 je 20.946.308,00 kuna. 85 % bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

bluefasma logo

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.