U Splitu održana konferencija „Protect the coast, adapt to climate change!“ u sklopu projekta AdriaClim

adriaclim u splitu

U sklopu projekta AdriaClim u Splitu je održana konferencija „Protect the coast, adapt to climate change!“ na kojoj su sudjelovali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije.

Cilj konferencije je podići svijest lokalnog stanovništva i kreatora javnih politika te pružiti najnovije informacije o utjecajima klimatskih promjena na jadransku obalu. Konferencija je okupila vodeće međunarodne stručnjake, političare i donositelje odluka na području klimatskih promjena. Među njima je 15 vodećih stručnjaka za klimatske promjene iz Hrvatske, Italije, Portugala i SAD-a dok je u Expo dijelu konferencije predstavljeno deset međunarodnih projekata s više od 50 autora.

Međunarodni stručnjaci su na svojim predavanjima prezentirali najnovije podatke klimatskih promjena i buduća predviđanja kroz različite scenarije. Organizator konferencije je Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa Regionalnom agencijom za prevenciju, okoliš i energiju talijanske regije Emilia Romagna. Predstavnik ARPAE agencije Andrea Valentini naglasio je važnost razmjene znanja i iskustava ne samo za projekt AdriaClim, nego i za suradnju Hrvatske i Italije kako bi zajedno zaštitili Jadransko more.

Vodeći partner AdriaClim projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku ‘Emilia Romagna’, a uz Dubrovačko-neretvansku županiju, u projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske; Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko – dalmatinske županije, Institut Ruđer Bošković i Institut za oceanografiju i ribarstvo te Istarska županija kao pridruženi partner. Partnerski konzorcij čini ukupno 19 partnera iz Hrvatske i Italije. Tehničku pomoć u provedbi projekta Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta "Znanjem do EU fondova".

Projekt je financiran iz Programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2020. godine i traje 36 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.823.415,00 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava financiranih iz ERDF-a u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska. Ukupan proračun Dubrovačko-neretvanske županije u projektu iznosi 283,500.00 eura koje će se iskoristiti za planiranje smjernica prilagodbe klimatskim promjenama u urbanom obalnom i morskom području. Fokus projekta je problematika podizanja razine mora, stoga će se radi senzibiliziranja javnosti, urediti plaža u vali Slano kao održiva, moderna i energetski učinkovita plaža.

 

AdriaClim_LOGO_rgb.jpg

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.