MARLESS: Na Bistrini organizirana akcija prikupljanja i analize otpada s morskog dna

marless cistka

U sklopu provedbe projekta MARLESS, 14. lipnja 2022., u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, održana je akcija prikupljanja i analize otpada s morskog dna u akvatoriju područja Bistrine u Malostonskom zaljevu.

Šest ronioca Ronilačkog kluba Dubrovnik sakupilo je više od 200 kg otpada, podrijetlom uglavnom iz školjkarstva s tog područja.

Akciju je podržao i Prirodoslovni muzej u Dubrovniku, dok je Sveučilište u Dubrovniku odradilo detaljnu analizu prikupljenog smeća u svrhu praćenja količine otpada u moru i pregleda tipova frakcija koje se mogu naći ovisno o samom lokalitetu i aktivnostima na obali i moru.

Projekt MARLESS je sinergijska akcija iz sektora zaštite okoliša koja se bavi problemom otpada u Jadranskom moru, a među mnogobrojnim aktivnostima radi na monitoringu količine otpada i podizanju svijesti građana. Prijavljen je i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija – Hrvatska 2014-2020, a nositelj je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane. Ukupna vrijednost projekta je 31. 835,445,00 milijuna kuna, od kojih 85 posto u iznosu od 27.060,128,00 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj. Predviđeno trajanje je kraj prosinca 2022. godine. Među stručnim projektnim timom nalazi se i Sveučilište u Dubrovniku koje kroz svoj interdisciplinarni pristup radi na rješavanju otpada iz mora, posebno plastike, plutajuće plastike i mikroplastike. Regionalna razvojna agencija DUNEA organizacijom brojnih događanja i aktivnost, u projektu ima fokus na podizanju razine svijesti o problematici otpada u moru i golemim rizicima koje ono donosi.

 

marless1

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.