U Dubrovniku održana završna konferencija projekta WINTER MED

winter med konferencija

U organizaciji Regionalne agencije DUNEA, 21. lipnja 2022. godine u Studentskom centru u Dubrovniku, održana je završna konferencija projekta WINTER MED. Glavni cilj ovog projekta je razvoj održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na mediteranskim otocima uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine.

Konferenciju su pozdravnim govorom otvorili ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić i župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić. Naglasili su važnost projekta i očuvanja vrijednih povijesno-ambijentalnih cjelina koje se ne nalaze pod zaštitom Ministarstva kulture, ali su od velikog značaja za očuvanje kulturne i povijesne baštine, te razvoj alternativnih oblika turizma. Upravo razvoj selektivnih oblika turizma, uključujući i kulturni turizam je prepoznat kao vodeći segment u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji doprinosi desezonalizaciji i razvoju cjelogodišnjeg i održivog turizma .

Jasna Prskalo Kasumović, predstavnica Regionalne agencije DUNEA, predstavila je rezultate projekta i Transnacionalnu strategiju za cjelogodišnji turizam za Mediteranska otočna odredišta. Barbara Savin, predstavnica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, predstavila je primjenu rezultata WINTER MED projekta u prostornom planiranju i lokalnim politikama, a predstavnica tvrtke ASK Atelier Azra Suljić prezentirala je rezultate stručne Studije integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta.

Jedan od glavnih rezultata navedene studije su Smjernice za izradu regionalnog akcijskog plana razvoja cjelogodišnjeg održivog i odgovornog turizma na otocima Korčuli i Mljetu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Pravila za planiranje i projektiranje u tradicijskim naseljima otoka Korčule i Mljeta. Navedene smjernice za cilj imaju stimuliranje razvoja otočnih naselja kao kulturnih turističkih proizvoda kroz njihovu kvalitetnu rekonstrukciju i planiranje, uz očuvanje povijesnih vrijednosti krajolika, te omogućavanje života povijesnih cjelina kao turističkih proizvoda.

Nakon prezentacija uslijedila je svečana dodjela Elaborata integralne zaštite i revitalizacije povijesnih naselja u krajolicima otoka Korčule i Mljeta načelnicima te predstavnicima općina otoka Korčule i Mljeta.

Podsjetimo, Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera, a nositelj projekta je Udruženje toskanskih regiija. Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

wintermed logo

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.