SeaClear: Zavirite u sustav prvog autonomnog robota za čišćenje podmorja

SeaClear

SeaClear projekt razvija prvi sustav bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca uzimajući u obzir globalni problem otpada u moru.

Kako bi se široj javnosti približio SeaClear sustav razvijen je simulator za testiranje različitih slučajeva korištenja robota. U videu je demonstrirano lansiranje robota (UAV, UUV), skeniranje morskog dna u potrazi za otpadom te način na koji se otpad prikuplja u košaru za sakupljanje.

Glazba: Coma-Media, Pixabay

Partnerski konzorcij projekta, uz Regionalnu agenciju DUNEA, čini stručni tim od osam partnera: od industrijskog partnera Subsea Tech (SST) koji će isporučiti provjereni hardver, četiri akademske institucije - TU Delft kao glavni koordinator projekta, TU Minhen, TU Cluj-Napoca, te UNIDU, svi s komplementarnom stručnošću u podvodnoj i zračnoj robotici, senzorici, umjetnoj inteligenciji i klasificiranju do automatskog upravljanja, pa sve do Lučke uprave Hamburg te integratora sustava Fraunhofer CML koji su vodeći stručnjaci u spomenutim područjima. Projekt su u Dubrovačko-neretvansku županiju doveli stručnjaci Sveučilišta u Dubrovniku, koji uz Regionalnu agenciju DUNEA u partnerskoj ulozi koordinatora pilot područja, djeluju u partnerskom konzorciju.

Projektni partner Fraunhofer CML je zajedno s Lučkom upravom Hamburg bio domaćin posljednjih testiranja provedenih u svibnju ove godine. Zaključci s testiranja objedinjeni su u videu u nastavku:

Sljedeća testiranja i partnerski sastanak SeaClear projekta najavljena su za rujan 2022. godine, a održati će se u Francuskoj, u luci Marseille sa ciljem nastavka unaprjeđenja cjelokupnog sustava na razini partnerskog konzorcija.

Ukupni proračun SeaClear projekta iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna. Jedini hrvatski partneri su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku. Prijavljen je na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020., shema financiranja znanstveno-inovacijska (RIA) te je od ukupno 56 prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje.

logo horizon2020 600seaclearlogo

 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.