Potpisani 700 tisuća kuna vrijedni ugovori za izradu dokumentacije za Centre za zaštitu i promociju prirodne baštine u Majkovima i Novim Selima

slano 1808 1

U Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanome, 18. kolovoza 2022. godine, potpisan je Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za potrebe uspostave Centra zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača, riječne i barske kornjače u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji će se nalaziti u Majkovima kao i Ugovor za izradu dokumentacije za potrebe uspostave Interpretacijsko-edukacijsko-istraživačkog centra zaštićenih prirodnih vrijednosti doline Neretve u Novim Selima pri čijoj je izradi Regionalna agencija DUNEA pružala savjetodavnu pomoć u okviru projekta Znanjem do EU fondova.

Ugovore su potpisali ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đuračić s predstavnicom izvršitelja tvrtke APE d.o.o. Potpisivanju su nazočili i župan Nikola Dobroslavić s načelnicima Općina Dubrovačko primorje Nikolom Knežićem i Kula Norinska, Nikolom Krstičevićem, pročelnica Žaklina Marević kao i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić.

Kroz projektiranje izradit će se tri varijante idejnog rješenja uređenja zgrada oba Centra i pripadajućeg okoliša zgrade sa sadržajima, 3D vizualizacija odabranog idejnog rješenja od strane Naručitelja te glavni i izvedbeni projekt kao i ishoditi građevinska dozvola. Planiran završetak izrade dokumentacije je do ljeta iduće godine, a nakon što se ista izradi izgradnju i opremanje Centra potrebno je prijaviti na financiranje kroz bespovratna sredstva Europske unije.

slano 1808

Uspostavom Centra u Općini Kula Norinska, dolina Neretve postat će strateško središte zaštite prirode i novi punkt zaštite prirode Dubrovačko-neretvanske županije, te novo strateško središte zaštite prirode pograničnog područja dvije županije, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske. Uređenje Centra zamišljeno je na način da se u istom uspostavi interpretacijski dio zaštićenih dijelova prirode doline Neretve, polivalentna multimedijalna dvorana (namijenjena kongresima, predavanjima, školama u prirodi, edukacijama, seminarima, povremenim izložbama i sl.), izdvojeni ured Javne ustanove, bioistraživačka stanica, te popratni uslužni sadržaji. Nadalje, u okolišu zgrade, uz hortikulturno uređenje okoliša zgrade sa sadržajima, formirat će se privremeno prihvatilište za strogo zaštićene vrste kopnenih i slatkovodnih životinja, te invazivnih vrsta. Centar će biti smješten na prostoru zgrade nekadašnje škole u Novim Selima.

Svrha Centra u Majkovima je uspostava interpretativne i posjetiteljske infrastrukture, te formiranje adekvatne i opremljene izdvojene stanice/laboratorija za zaštitu i očuvanje riječne i barske kornjače, strogo zaštićenih vrsta slatkovodnih kornjača. Isti je zamišljen i kao mjesto u kojem će se na interaktivan način prezentirati riječna i barska kornjača kao vrste, lokve i bioraznolikost lokvi, kao i druge zaštićene prirodne vrijednosti i bioraznolikost Općine Dubrovačko primorje, sa ciljem edukacije lokalnog stanovništva, djece i studenata, posjetitelja, ljubitelja prirode, te stručne i znanstvene javnosti. Zbog daljnjeg unaprjeđenja procesa zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača, a posebice riječne kornjače, uspostava Centra i formiranje izdvojenog laboratorija je neizostavan segment daljnjeg djelovanja Javne ustanove. Lokacija budućeg Centra nalazi se na mjestu nekadašnje župne kuće u naselju Majkovi, a ista je određena u suradnji s Općinom Dubrovačko primorje uzimajući u obzir trenutno riješene imovinsko-pravne odnose zemljišta i postojećih objekata, kao i prijedloge stanovnika Majkova.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova' 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.