U Dubrovniku održan Info dan za Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska

Župan na info danu drži govor

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA, u velikoj dvorani Studentskog centra Dubrovnik, održali su info dan za Program prekogranične suradnje Italija- Hrvatska.

Radionica je održana u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa te pravovremene pripreme za prijavu na 1. poziv na dostavu projektnih prijedloga, vrijedan 80 milijuna eura.

Ispred Dubrovačko-neretvanske županije okupljne sudionike je pozdravio župan Nikola Dobroslavić i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Šime Erlić.

Župan Dobroslavić istaknuo je ovom prilikom da je u proteklih 15 godina Republika Hrvatska, kao i Dubrovačko-neretvanska županija, aktivno sudjelovala u nizu projekata financiranih od strane Europske unije sufinanciranih iz višegodišnjeg financijskog okvira IPA 2007. – 2013. i IPA INTERREG 2014. – 2020. Također je pozvao sve sadašnje zemlje korisnice IPA-e da nastave s naporima u pripremi i provedbi projekata, a time i poboljšanju svojih kapaciteta za buduće EU fondove koji će biti na raspolaganju za još značajnije projekte.

'Na ovaj način Hrvatska, a posebno Dubrovačko-neretvanska regija, spremna je podijeliti svoja iskustva kako bi olakšala ovaj cjelokupni proces. Tako ovaj Poziv vrijedan 80 milijuna eura nudi brojne mogućnosti u prekograničnom području, u što smo se uvjerili kroz brojne projekte koje smo zajedno s Regionalnom agencijom DUNEA proveli s partnerima iz Italije. Osim što njegujemo dobre odnose, rješavamo zajedničke izazove – ekološke probleme, probleme požara i poplava, onečišćenja mora, otpada u moru doista ne poznaju administrativne granice država. Provedbom ovih projekata ostvarit ćemo dugoročnu viziju razvoja u čijem je fokusu održivo iskorištavanje i stvaranje dodatne vrijednosti kulturnih i prirodnih resursa, kako s naše tako i s talijanske strane', zaključio je Dobroslavić.

Državni tajnik Erlić čestitao je Dubrovačko-neretvanskoj županiji na uspješnoj provedbi EU projekata, te istaknuo da su povlačenje EU sredstava i prekogranična suradnja za ovo područje svojevrsna tradicija.

Šime Erlić

‘Dubrovačko-neretvanska županija od samih početka je uspješna u korištenju fondova. Sad je nova perspektiva ispred nas i potrebno je da se podignemo na novu razinu, s novim projektima. Vjerujem da ćemo i dalje biti uspješni u tome’, poručio je Erlić.

Info radionicu vodili su predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji sa Upravljačkim tijelom i Zajedničkim tajništvom Programa.

Predstavnici MRRFEU

Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, najveći je kojeg Republika Hrvatska ima na raspolaganju u ovim INTERREG-ovima za prekograničnu suradnju, a vrijednost programa iznosi 173 milijuna eura.

Prvi poziv za programsko razdoblje iznosi 80 milijuna eura, a obuhvatit će 8 županija Jadranske Hrvatske (Dubrovačko-neretvanska županija, Istarska županija, Karlovačka županija, Ličko-senjska županija, Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija i Zadarska županija).

Projekti koji će biti sufinancirani odnosit će se na održiv rast u plavoj ekonomiji, održiv pomorski i multimodalni transport, kulturu i turizam za održiv razvoj te promicanje prilagodbi klimatskim promjenama te jačanje i očuvanje prirode, bioraznolikosti i zelene infrastrukture. Stopa sufinanciranja ovog poziva iznosit će 80 posto. Na ovaj poziv mogu se prijaviti nacionalna, regionalna i lokalna javna tijela i njihova udruženja, javnopravna tijela, neprofitne organizacije, profitne organizacije, međunarodne organizacije koje djeluju prema nacionalnom pravu države članice EU te prema međunarodnom pravu i škole i obrazovne ustanove.

Projektom „Znanjem do EU fondova“ Regionalna agencija DUNEA pruža potporu jedinicama lokalne i područne samouprave i ostalim javno-pravnim tijelima s područja Dubrovačko-neretvanske županije u pripremi i provedbi projekata sufinanciranih iz EU fondova. Projekt je ugovoren kroz Operativni program konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 16.987.378,29 kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 14.439.271,51 kuna.

 

Logo eu fondova

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžbe i vidljivosti projekta 'Znanjem do EU fondova'

Sudionici info dana

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.