Pogled u 2023.: Dubrovačko-neretvanska županija

firespillotvaranje

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini u kojima je, uz Dubrovačko-nerertvansku županiju sudjelovala i Regionalna agencija DUNEA.

Godina 2022. bila je, unatoč izazovima, dobra i uspješna godina. Na državnoj razini pamtit ćemo je po iznimnom uspjehu naše Vlade - uvođenju Hrvatske u Schengenski prostor i EURO područje. Time je, nakon ulaska u NATO i EU, Hrvatska učvrstila svoj položaj u euroatlanskim integracijama, što je bila vjekovna želja svih hrvatskih naraštaja. U ovoj županiji godinu ćemo posebno pamtiti po završetku gradnje Pelješkog mosta, najvažnijeg hrvatskog nacionalnog projekta, kojim je spojen razdvojeni državni teritorij. Također po dovršetku šest lučkih projekata: Donje Čelo, Trpanj, Puntin, Drače, Duba Pelješka i Račišće i po onima u tijeku: Vela Luka, Polačište (Korčula), Cavtat i Ubli.

Otvorili smo Dnevnu bolnicu u Metkoviću i dodatno opremili bolnicu u Dubrovniku uz dva novouređena odjel. Završili smo Centar za obuku operativnih snaga u Kuli Norinskoj i projekt navodnjavanja Glog. U provedbi su dva iznimno važna projekta za županiju: Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu i Centar za gospodarenje otpadom. Godinu je dakako obilježila i odlična turistička sezona u kojoj je ostvareno 87 posto noćenja u odnosu na 2019., i koja je financijski čak nadmašila predpandemijske godine.

U novu godinu krećemo s optimizmom. Završit ćemo u proljeće Obilaznicu Stona, nastavljamo na projektima povezivanja županije: brza cesta Zračna luka – Grad – Osojnik, autocesta Osojnik – Čvor Metković, brza cesta Brijesta - Orebić s obilaznicom Orebića. Početkom godine pustit ćemo u promet novu luku u Veloj Luci te osigurati financiranje za luke Prigradicu i Pernu. Očekujemo početak velikog projekta brane na Neretvi sa sustavom za obranu od zaslanjenja i za navodnjavanje doline Neretve.

Očekujemo iskorake u komasaciji Konavoskog polja i gradnju nove škole u Cavtatu. U godini pred nama otvorit ćemo Centar za djecu s poteškoćama u razvoju u Metkoviću, a nadamo se i osiguravanju financiranja za projekte rekonstrukcije Specijalne bolnice Kalos te Energetsku obnovu Opće bolnice Dubrovnik', poručili su iz Dubrovačko-neretvanske županije. 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.