DUNEA na početnom sastanku SWAMrisk projekta

swamrisk split 

Djelatnici Regionalne agencije DUNEA-e sudjelovali su na početnom sastanku SWAMrisk projekta, održanom 7. lipnja u Žrnovnici. Sastanak je organizirao glavni projektni partner, Fakultet građevinarstva, geodezije i arhitekture (FGAG) Sveučilišta u Splitu. 

Okupljene projektne partnere je na samom počeku pozdravio dekan FGAG-a Neno Torić, a zatim je uslijedio kratak pregled programskih pravila koje je predstavila Helena Brčić iz Zajedničkog tajništva programa Interreg Italija-Hrvatska 2021-2027.

swamrisk split 2

U prvom dijelu sastanka Veljko Srzić, ujedno i voditelj projekta, predstavio je projekt SWAMrisk, a potom su i drugi projektni partneri predstavili projektne aktivnosti organizirane kroz radne pakete. U drugom dijelu sastanka predstavljene su komunikacijske aktivnosti, financijski menadžment kao i način periodičnog izvještavanja projektnog napretka. 

Istoga dana u popodnevnim satima održan je i prvi PSC (Project Steering Committee) sastanak projektnih partnera tijekom kojeg je u zajedničkoj koordinaciji izrađen radni plan odnosno, projekcija aktivnosti i zaduženja projektnih partnera do samog kraja projekta.

Naime, projekt SWAMrisk, punog naziva „Subsurface WAter monitoring and Management to prevent drought risk in coastal systems“, ima za cilj osigurati i poboljšati spremnost na suše uzrokovane klimatskim promjenama i njihovim negativnim učincima na podzemne vode u obalnim sustavima duž obalnih područja Jadranskog mora u Italiji i Hrvatskoj. Kroz projekt SWAMrisk odabrana su dva studijska obalna područja, smještena između Venecijanske lagune i delte rijeke Po u Italiji te delte rijeke Neretve u Hrvatskoj. Ta su područja posebno osjetljiva na klimatske promjene, posebice na suše i prodor slane vode. Kroz projekt će se izraditi smjernice i tehnička pravila za operativne vode i projekcije raspoloživih podzemnih voda, te smjernice za njihovo iskorištavanje i korištenje.

swamrisk split 1

Uz Regionalnu razvojnu agenciju Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA u projektu sudjeluju i drugi partneri iz Hrvatske: Fakultet građevinarstva, geodezije i arhitekture (FGAG), Hrvatske vode i AEQUUM d.o.o., te iz Italije: Regija Veneto, M3E srl, Uprava za melioracije - ADIGE EUGANEO i Nacionalno istraživačko vijeće-CNR.

Projekt je vrijedan 2.194.420,00 € i ugovoren je u sklopu programa Interreg Italija-Hrvatska uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 80%. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 168.000,00 €.

swamrisk

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.