Ston – mjesto iz budućnosti

StonTehnicka2

U sklopu redovnog programa Centra tehničke kulture, u OŠ Ston održana je edukacija „Obnovljivi izvori energije“. Učenici su osim proučavanja vjetrenjača, solarnih panela i drugih mogućih sklopova imali priliku po prvi put sami priključiti električni auto na punionicu u centru Stona, a upravo njihova škola, zahvaljujući projektu Alterenergy, kojeg je provodila DUNEA, postala je jedna od vodećih škola u Hrvatskoj koja posjeduje fotonaponski sustav.
Ova investicija vrijedna je oko 650.000 kuna, a Osnovna škola Ston iz EU fondova dobila je fotonaponsku elektranu s dvoosnim sustavom praćenja, sustav toplinskih pločastih kolektora i vakuumskih cijevi za pripremu potrošne tople vode te zamjenu postojeće unutarnje s LED rasvjetom.

StonTehnicka3

Uz punionica za električna vozila, u Stonu je postavljeno i nekoliko solarnih klupa, a blizina vjetro- parka Rudine ovo malo mjesto, na strateškom položaju, pretvara u mjesto iz budućnosti. Mentori Centra tehničke kulture učenicima su predstavili informacije o električnom automobilu, vremenu i načinu punjenja, troškovima, te o drugim tehologijama koje svakodnevni život mogu učioniti ljepšim i zdravijim. Očuvanje tradicije proizvodnje stonske soli uključuje i brigu o okolišu, a to za sobom povlači i pregršt inovacija koje su učenici konceptualno osmislili.

StonTehnicka1
Organizator radionice je Zajednica tehničke kulture GD i DNŽ, uz pokroviteljstvo Avant Car-a, te na inicijativu i poticaj DURA-e i DUNEA-e.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik

Pratite nas na: