Uspostava suradnje sa slovačkom regijom Prešov

Slovacka1

Na poziv predsjednika Regije Prešov Petera Chudika, izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa županom Nikolom Dobroslavićem, 14. i 15. studenog boravilo je u slovačkoj regiji s kojom već od ranije imamo uspostavljenu suradnju. Pokrenuta je inicijativa i za formaliziranjem suradnje o čemu je bilo riječi na bilateralnom sastanku održanom u gradu Humenne.


Predsjednik regije Chudik istaknuo je kako je ovo prvi sastanak na ovoj razini između Regije Prešov i jedne od hrvatskih županija, a inicijativa za suradnju krenula je iz Bruxellesa gdje obje regije imaju svoje predstavnike. Predsjednik, koji je već peti mandat na čelu Samouprave Prešov, a ujedno i član Parlamenta, upoznao je izaslanstvo Županije s obilježjima i gospodarstvom ove najveće po broju stanovnika, a druge po površini slovačke regije. Zastupljene su sve vrste industrije, turizam je također vrlo razvijen, a temelje ga na ponudi pet nacionalnih parkova, zimskom turizmu u Visokim Tatrama te na znamenitostima pod zaštitom UNESCO-a poput drvenih crkvi. Mogućnost za suradnju vide upravo na polju turizma, ali i obrazovanja, kulture i društvenog sektora. Dodajući kako su ove dvije zemlje vrlo bliske te da Slovaci jako vole Hrvatsku koju često biraju za destinaciju odmora, i sam predsjednik Chudik istaknuo je kako je ove godine ljetovao u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u mjestu Klek.

 

Slovacka2

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić zahvalio je na pozivu i inicijativi te upoznao domaćine sa značajem naše regije. Izrazio je spremnost na suradnju temeljenu, između ostalog, na dosadašnjem radu na zajedničkim projektima poput projekta ”Regije u Bruxellesu za mlade” u kojem su dva od četiri partnera bile upravo naše dvije regije. Ovaj projekt, kao i druge koji su prijavljivani sa slovačkim partnerima, pripremala je Regionalna razvojna agencija DUNEA.
Izaslanstvo Dubrovačko-neretvanske županije boravilo je i na svečanosti otvaranja novoobnovljenog dvorca iz 15. st. u gradu Humenne, obnovljenog sredstvima Europske investicijske banke. Drugog dana posjeta sudjelovali su na ”Danu otvorenih vrata Samouprave prešovske regije” te na konferenciji ”EAST ROOM” fokusirane na investicije i poslovanje u sklopu koje se održavanju i paneli na teme: obrazovanje, znanost i istraživanje. Ujedno su posjetiti i Inovacijski centar u Prešovu, s kojim je DUNEA radila na zajedničkom projektu.
Nakon što se uskladi tekst Sporazuma o suradnji dviju regija, dokument mora biti usvojen od strane nadležnih tijela, u našoj županiji od strane Skupštine DNŽ.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik

Pratite nas na: