Završena edukacija o eno-gastro baštini Pelješca

Povijest na zrnu soli 5

Besplatna trodnevna edukacija „Gastronomski turistički doživljaj – prezentiranje gastro baštine, posluživanja pića i vještine kušanja vina“ održana je 14., 15. i 16. svibnja na Pelješcu u sklopu projekta Povijest na zrnu soli, a u organizaciji Općine Ston.

 

 

O malostonskoj kamenici, načinima uzgoja i razlici u odnosu na ostale vrste kamenica, 14. svibnja govorio je Tomislav Šare u restoranu Bota Šare u Malome Stonu dok je u Vinariji Vukas u Ponikvama osnove o vinu i posluživanju predstavila Ksenija Matić, sommelier WSET 3. Matić je istaknula kako su vina s južnih dijelova Hrvatske intenzivnije boje, većeg udjela alkohola, a manje kiselosti u odnosu na ona kontinentalnog dijela. Sudionici su otkrivali arome vina, naučili kako pravilno otvoriti pjenušac, kako pronaći najbolje vino za pojedino jelo itd.. Dubravko Vukas, vlasnik vinarije, tom je prigodom predstavio dva pjenušca, dva bijela i dva crna vina iz vlastite proizvodnje.

Nastavak prezentacije peljeških vina, 15. svibnja, održao se u Domu vinarske tradicije u Putnikovićima gdje je naglasak stavljen na vina kao simbol Pelješca. Osim vina, predstavljena je gastronomska baština. Tradicionalna jela od morskih plodova, ribe te ostale delicije Jadrana predstavio je Sveto Pejić u Vili Koruni u Malom Stonu.

Edukacija je završena 16. svibnja na predavanju o likerima i slatkome u prostoru Obrta Natura Dalmatia gdje su sudionici mogli saznati više o pripremi likera i ostalim proizvodima od Nikole Đuračića. O stonskoj torti i njezinoj pripremi govorila je Kate Ficović na Seoskom domaćinstvu Ficović u Hodiljama.

Gastronomski turistički doživljaj – prezentiranje gastro baštine, posluživanja pića i vještine kušanja vina organiziran je u sklopu projekta „Povijest na zrnu soli“ financiranom iz Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija'' 2014-2020. Nositelj projekta je Općina Ston, a kao partneri sudjeluju Turistička zajednica Općine Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Župa sv. Vlaha – Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem