Besplatan pristup Internetu na četiri lokacije u Županiji

korculahotspots

Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji sa svojim strateškim tehnološkim IKT partnerom, Hrvatskim telekomom, uspješno je završila uspostavu sustava besplatnog pristupa Internetu za građane i posjetitelje putem bežičnih pristupnih točaka tzv. Wi-Fi Hot Spots na četiri lokacije u županiji.

U mjestu Slano u Dubrovačkom primorju, Smokvica na Korčuli te trajektnim lukama Sobri na Mljetu i Gradu Korčuli, Županija je osigurala mogućnost besplatnog povezivanja na Internet putem Wi-Fi tehnologije s ciljem upoznavanja s digitalnim sadržajima o kulturno-etnografskim atrakcijama navedenih lokacija.

Riječ je o završetku jedne od aktivnosti realizirane u sklopu EU projekta „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija“ vrijednog 33.872.704,57 kuna koji je sufinanciran kroz Operativni program ''Konkurentnost i kohezija'' 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 27.748.345,48 kuna, a koji provodi Dubrovačko-neretvanska županija s jedanaest partnera - Regionalnom agencijom DUNEA koja operativno i administrativno provodi projekt, Turističkom zajednicom Dubrovačko-neretvanske županije, Sveučilištem u Dubrovniku, Hrvatskim restauratorskim zavodom – Dubrovnik, Općinom Dubrovačko primorje, Smokvica i Mljet, Gradom Korčula i Korčulanskom razvojnom agencijom KORA te Obrtom za restauriranje namještaja Depolo i putničkom agencijom Dominium Travel.

Posebnost ovog projekta koji se konceptualno razlikuje od svih sličnih i već viđenih, a koji podrazumijevaju uspostavu besplatnog WiFi-a, je njegova održivost, tehnološka stabilnost i strateška utemeljenost.

Uspostava sustava besplatnog pristupa internetu dio je promišljene cjeline kojom se potiče održivi razvoj Županije, baziran na strateškim dokumentima od kojih je svakako najbitnija ICT Strategija Dubrovačko-neretvanske županije i uspostava Pametne regije.

Naime, Županija je i do sada realizirala veliki dio projekata koji podrazumijevaju pristup Internetu i primjenu tehnologije u različitim domenama primjene, od inter-modalnog prometa, ekološkoj održivosti, sigurnosti, itd.. Svi projekti u tehnološkom smislu međusobno su povezani i omogućena je njihova međusobna interakcija.

Tako je i u ovom projektu iskorištena cloud tehnologija koja nadograđuje sve postojeće projekte i koja omogućuje da ista bude korištena i sa sve buduće projekte, sto predstavlja uspješnu primjenu modela uštede dijeljenjem ključnih infrastrukturnih resursa.

Uspostavljeni sustav, osim što koristi najsuvremeniju pristupnu tehnologiju najpoznatijeg proizvođača mrežne opreme na svijetu - CISCO, koja je jamstvo da je uspostavljeni Wi-Fi stabilan i nadasve siguran, sadržava moćnu analitiku koja pruža vrijedne informacije koje se mogu promišljeno iskoristiti za upravljanje gužvama i prometom u turističkim destinacijama te kao vrijedni statistički pokazatelji u izradi budućih strateških dokumenata Županije.

Sustav je sukladan Općoj uredbi o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation (GDPR)) te omogućuje građanima i posjetiteljima da prilikom korištenja ovog sustava za pristup Internetu, koji je sve više izložen potencijalnim zlouporabama privatnosti korisnika, njihovi podaci budu sigurni.

Županija će i ubuduće nastaviti s projektima koji teže uspostavi Pametne regije.

trakakultura

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem