Novi sjaj Gradskog muzeja Korčula

korculamuzej

Gradski muzej Korčula smješten u renesansnoj palači Ismaeli – Gabriellis, predstavlja mjesto susreta sa gospodarskom i kulturnom prošlosti Korčule, te je aktivno zastupljen u kulturnoj ponudi u turizmu, kako Grada i otoka Korčule, tako i Dubrovačko–neretvanske županije.

Godine su učinile svoje, te palača koju je početkom 16. stoljeća dala graditi imućna obitelj Gabriellis, u iznimno je lošem stanju. Zidovi su trošni, električne instalacije dotrajale, dok su međukatne konstrukcije u kritičnom stanju. Prodor vode kroz pukotine balkona na zapadnoj strani zgrade prouzrokovao je u potkrovlju pojavu plijesni, koja se pojavljuje i na zidovima radnih i izložbenih prostora na nižim katovima objekta. Krovni pokrov južne strane zgrade je znatnije oštećen, a vanjski i unutrašnji zidovi su napuknuti. Zbog stanja same palače u opasnosti su neprocjenjivi muzejski eksponati, ali i svi posjetitelji Gradskog muzeja Korčula.

Obzirom na njeno propadanje i gubljenje na vrijednosti, u procesu je rekonstrukcija koja se provodi kroz projekt 'Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija'. Uz Županiju, koja je nositelj projekta, sudjeluje još 11 partnera i to Regionalna agencija DUNEA, Grad Korčula, Korčulanska razvojna agencija KORA, Općina Smokvica, Dubrovačko Primorje i Mljet, Sveučilište u Dubrovniku, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Obrt Restauriranje namještaja Depolo Partner, te Dominium travel. Grad Korčula je kao vlasnik kulturnog dobra odgovoran za upravljanje palačom Ismaeli-Gabrielis, te nadgleda provođenje radova. Zamjenik gradonačelnika Grada Korčule, Ivan Šale, objasnio je kako će renesansa palača izgledati nakon obnove i što će nuditi posjetiteljima čiji broj iz godine u godinu sve više raste..

'Palača se sastoji od podruma, prizemlja, tri kata i potkrovlja. Ulaz sa svojim muzejskim postavom je zamišljen kao ulaznica na otok, gdje će posjetiteljima biti predstavljena maketa Korčule sa svim bitnijim odrednicama i znamenitostima, gdje će turisti dobiti i osjećaj geografske smještenosti otoka. U prizemlju će biti koncentrirana sva bitnija djela koja će pričati priča od samog postanaka grada Korčule. Naravno, tu će se nalaziti i poveznice na ostale muzeje koje bi detaljnije predstavljale neke od vrijednosti i kulturnih umjetnina u gradu Korčuli, poput psefizme iz Lumbarde, jednog od najznačajnijih spomenika grčke civilizacije u Hrvatskoj', objašnjava zamjenik gradonačelnika.

U prizemlju će se prikazati i 'Korčula u doba Antike, a posebno je zanimljiva stijena koja će ostati u svojem izvornom stanju kako bi zorno prikazala povijest. 'Na prvom katu će biti sve ono što je vezano za grad Korčulu u doba Mletačke Republike i nezaobilazni statut grada Korčule iz 1214., kameni grbovi knezova i duždeva koji su bili u tom vijeku. Isto tako, bit će spomenuta bitka Marka Pola 1298., ali neće biti potencirana jer je preko puta trga muzej Marka Pola', kazuje Ivan Šale, te dodaje što je predviđeno na drugom katu.

'Prikazat ćemo novije doba, nezaobilaznu Morešku i sve bratovštine grada Korčule, kao i Korčulu kroz 19. i 20. stoljeće kroz djela naših istaknutih akademika. Izložit ćemo i vrijednosti vlastelinskih obitelji', govori Šale, te ističe kako je na trećem katu predviđena ambijentalna kuhinja iz srednjeg vijeka, te velika dvorana za obavljanje radionica, predavanja, biblioteka, i sve ono što trenutno nedostaje za normalno funkcioniranje. Nakon provedbe projekta Grad Korčula, Gradski muzej Korčula i Turistička zajednica Grada Korčule će uložiti dodatne napore kako bi palaču Ismaeli-Gabrielis prezentirali na moderan i interaktivan način i ponovno je učinili dostupnom svima. 

Vrijednost rekonstrukcije i opremanje palače Ismaeli-Gabrielis, ukupnekorisnepovršinod592,80 m2iznosi 4.913.800,19 kuna. 

Jedan od partnera na projektu je i Obrt za restauriranje Depolo iz Korčule koji je sa samo jednim zaposlenikom do sada sudjelovao u restauraciji na desetke komada namještaja te pružio brojne usluge lokalnim muzejima i crkvama. U sklopu ovog projekta kroz nabavku stroja za fino pjeskarenje i sustava ventilacije i usisa, uvelike će se ojačati konkurentnosti Obrta i suradnja s Gradskim muzejom Korčule.

Vlasnik i i jedini zaposlenik Obrta, Mihovil Depolo, iskazao je svoje zadovoljstvo opremom nabavljenom u sklopu projekta pojasnivši da stroj za fino pjeskarenje ubrzava proces restauriranja bez uništavanja njegove autentičnosti, dok sustav ventilacije i usisa opasne fine prašine uvelike poboljšava radne uvjete.

Osim suradnje s kulturnim ustanovama u očuvanju kulturnih dobara grada Korčule, Obrt Depolo planira svojom ponudom i prezentacijom tradicionalnih vještina pridonijeti prepoznatljivosti destinacije. 

Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 27.748.345,48 kuna.

trakakultura

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem