Turističke atrakcije koje se ne propuštaju - Austrijski put i Babino polje

mljetstaza

Novouređene pješačko planinarske staze Babino polje i Austrijski put na otoku Mljetu dodatna su turistička atrakcija za sve zaljubljenike u prirodu i ljubitelje aktivnog turizma, a obnovljene su u sklopu projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija.

Oživljavanje staza u samom srcu otoka bilo je potrebno zbog brojnih oštećenja, poput većih urušavanja suhozida dolaca, oštećenja rubnjaka i središnjeg dijela trupa ceste. Veći dio puta bio je potpuno obrastao šumom i grmljem, a prijetila mu je i potpuna neprohodnost u slučaju rušenja osušenih borova.  

Njihovo uređenje krenulo je početkom proljeća ove godine, a zahvaljujući projektu Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija čiji nositelj je Dubrovačko-neretvanska županija uz još 11 partnera, među kojima je i Općina Mljet, uspješno su završene i uređene staze na ovom otoku. Na području Babinog Polja do Sobre formirale su se tematske staze na kojima je postavljena turistička signalizacija, a uredilo se i 850 metara Austrijskog puta čiji je središnji dio zbog nepovoljnog položaja bio iznimno zapušten.

Otok Mljet i njegov Nacionalni park godišnje posjeti više od sto tisuća posjetitelja, pa novouređene tematske staze, uz postojeću Mljetsku planinarsku obilaznicu dugu 43 kilometra, nude nove kulturne, povijesne i prirodne ljepote. Zanimljivo je da je Austrijski put sagrađen još 1860. godine i služio je svim stanovnicima središnjeg i zapadnog dijela otoka za pristup jedinoj luci na otoku, Sobri.

Naime, iz Sobre je postojala brodska linija za Dubrovnik i Ston kuda su otpremani otočni proizvodi: buhač, ulje, vino i slično, a preko luke Sobra dopreman je materijal za izgradnju i druge potrepštine kojih nije bilo na otoku. Put je bio u funkciji do 1960-ih godina kad je sagrađena državna cesta, te je njegovo korištenje tad postalo nesvrhovito. Ipak, danas služi u turističke svrhe i svjedoči o vještinama i upornosti tadašnjih graditelja.

Ne smije se izostaviti i važnost Babinog polja kao administrativnog središta otoka i prostora koji obiluje prirodnim i kulturnim znamenitostima i omiljena je destinacija šetača, planinara i biciklista jer se u okruženju mjesta nalaze brojne pješačke i biciklističke staze, crkvice, Odisejeva špilja i najviši vrh na Mljetu Veliki Grad. Tematskom stazom Babino polje posjetiteljima se predstavljaju lokalne specifičnosti na blizak i prijateljski način, obogaćujući njihov boravak na području otoka.

Općina Mljet ima u planu i dodatno unapređenje turističke ponude tematskih staza sadržajima kao što su objekti za piknik odmorišta, vidikovci, hortikulturne intervencije, a gdje je to moguće staze se planiraju prilagoditi i za bicikliste. Novouređene pješačke staze sigurno će oduševiti buduće posjetitelje, pružiti im pravo zadovoljstvo u prirodi s prekrasnim vidicima, te će Austrijski put i Babino polje postati atrakcija zbog koje će se mnogi ponovo vraćati na Mljet.

Projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija provodi se kroz Operativni program ''Konkurentnost i kohezija'' 2014-2020. Vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 27.748.345,48 kuna. Uz nositelja, Dubrovačko-neretvansku županiju, na projektu sudjeluju i Regionalna agencija DUNEA, Grad Korčula, Korčulanska razvojna agencija KORA, Hrvatski restauratorski zavod, Općina Smokvica, Dubrovačko Primorje i Mljet, kao i Sveučilište u Dubrovniku, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Obrt Restauriranje namještaja Depolo, te Dominium travel.

trakakultura

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem