Otvorena Festa svetog Vlaha u Bruxellesu

festa2

U Bruxellesu je u nedjelju već tradicionalno, šestu godinu za redom, održana svečana proslava otvaranja Feste svetog Vlaha u Bruxellesu. Organizatori proslave su Predstavnički ured Dubrovačko–neretvanske županije u suradnji s Maticom hrvatske Bruxelles.

Proslava Feste započela je u petak, 25. siječnja, predavanjem dr. sc. Stjepan Špoljarić na temu “Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike”. Uz predavanje u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, održano je predstavljane istoimene knjige.

Po uzoru na Festu svetoga Vlaha u Gradu, ispred Katedrale Sv. Mihaela i Gudule pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku, potpisan od strane Paule Letunić i Iris Ljubičić, ženskih festanjula, „festanjulki“. Proglas je uz „festanjulke“ pročitao svećenik Claude Castiaud te je potom pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su djevojčice obučene u konavosku narodnu nošnju.

Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred blagoslova grla „grličanje“. Prethodno je pročitana poruka štovateljima svetog Vlaha u domovini i inozemstvu dubrovačkog biskupa Mate Uzinića.

Po završetku ceremonije otvaranja uslijedila je tradicionalna večera od Kandelore u novo otvorenom hrvatskom restoranu u Bruxellesu. Na Večeri su prisustvovali brojni Dubrovčani i njihovi gosti, a na jelovniku su se našli tradicionalni dubrovački specijaliteti.

Otvaranju Feste u Bruxellesu uz župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića, prisustvovali su brojni Dubrovčani i njihovi gosti.

Partneri ovogodišnje proslave Feste svetog Vlaha u Bruxellesu su predstavništvo Hrvatske gospodarske komore, predstavništvom HTZ-a i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji.

Drugi o nama

Preko županijske Razvojne agencije u protekle tri i pol godine realizirano je ili započeto niz projekata za koje je iz fondova EU-a osigurano više od 50 milijuna kuna

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.
Više informacija Pristajem Ne pristajem