RADIONICE U kojem smjeru bi se trebao razvijati turizam na poluotoku Pelješcu nakon izgradnje Pelješkog mosta?

radionicepeljesaccoasting

Regionalna agencija DUNEA u sklopu provedbe projekta COASTING – Integralno upravljanje obalnim područjem za održivi turizam, a koji se financira iz Transnacionalnog programa Mediteran, ugovorila je u ožujku izradu dokumenta „Poželjan plan razvoja turizma na poluotoku Pelješcu u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“ s Institutom za turizam iz Zagreba.

U cilju izrade dokumenta, Regionalna agencija DUNEA u suradnji sa stručnjacima s Instituta za turizam organizira radionice s predstavnicima javnog, političkog, gospodarskog, kulturnog sektora na Pelješcu. Provedba radionica bi trebala dati bolji uvid u ulogu turizma i njegovo značenje za poluotok, izazove turističkog razvoja te aspekte budućeg razvoja poluotoka.

Prva radionica organizirana je krajem travnja na poluotoku Pelješcu, u kojoj su stručnjaci s Instituta za turizam proveli intervjue s načelnicima općina Ston, Janjina, Trpanj i Orebić i direktorima njihovih turističkih zajednica kako bi dobili odgovore na ključna pitanju o razvoju turizma nakon izgradnje Pelješkog mosta.

S obzirom da izgradnja Pelješkog mosta ne predstavlja samo kapitalni projekt u razvoju županijske prometne infrastrukture, već i projekt, koji će, nesumnjivo, značajno odraziti na kvalitetu života lokalne populacije ponajviše uslijed preusmjeravanja prometnih tokova te povećanje prometne opterećenosti jednog dijela peljeških prometnica, potrebno je preispitati utjecaj izgradnje Pelješkog mosta na dosad prevladavajući model turističkog razvoja. Riječ je, pritom, o različitim učincima koje izgradnja mosta može izazvati, a koji se neposredno ili posredno, osobito ako ih se ne kontrolira, mogu odraziti na dugoročnu razvojnu održivost turizma na poluotoku Pelješca.

Projekt COASTING bavi se uspostavom integralnog upravljanja obalnim područjem za održivi turizam te objedinjuje očuvanje prirodnih resursa i ekosustava, a što podrazumijeva usklađivanje javnih i privatnih inicijativa te svih odluka javnih vlasti na nacionalnoj, regionalnoj i/ili lokalnoj razini, a izrada plana predstavlja važan preduvjet u cilju očuvanja održivosti gospodarskog, a poglavito turističkog razvoja cijelog poluotoka.

coasting logos 2

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.