Delegacija Dubrovačko-neretvanske županije na Europskom tjednu regija i gradova

briseldelegacija

Dubrovačka-neretvanska županija i ove godine sudjelovala je u najvećoj europskoj manifestaciji posvećenoj regionalnoj suradnji — Europskom tjednu regija i gradova, koja se održala od 7. do 10. listopada u Bruxellesu, u organizaciji Europskog odbora regija i Glavne uprave Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku.

Prvog dana studijskog posjeta, delegacija iz Dubrovačko neretvanske županije, sastavljena od predstavnika županije, Regionalne agencije DUNEA, gradonačelnika i načelnika, posjetila je Europski parlament gdje se susrela sa zastupnikom Karlom Resslerom. Tijekom sastanka raspravljalo se o budućim prioritetima Europske unije te o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021.-2027., odnosno kako bi se budući proračun EU mogao odraziti na regionalnu i lokalnu razinu, s obzirom na predloženo smanjenje financijske omotnice za kohezijsku politiku.

Sudionici studijskog posjeta imali su priliku i susresti se s predstavnicima Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji. Neke od tema sastanka bile su Predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovini 2020. godine, pregovori o budućem proračunu, provedba energetske tranzicije i Europski Zeleni dogovor, telekomunikacije i transport te digitalne politike. Župan Nikola Dobroslavić govorio je o strateškim ciljevima Dubrovačko-neretvanske županije.

Delegacija je sudjelovala i na konferenciji, u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, pod nazivom „Višegodišnji financijski okvir 2021.-202. – Kohezija i vrijednosti: uloga regionalnih i lokalnih vlasti” održanoj u zgradi Europskog odbora regija. Osim regionalnih i lokalnih predstavnika, u raspravi o budućem financijskom okviru EU sudjelovali su predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta te Ministarstva Regionalnog razvoja i EU fondova.

Sedamnaesto izdanje Europskog tjedna regija i gradova, posjetilo je više od sedam tisuća predstavnika regionalne i lokalne vlasti te je održano gotovo 400 događanja u cilju rasprave o tome kako kohezijska politika može pomoći da Europa postane zelenija, uključivija i pametnija.

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.