COASTING

Program: Transnacionalni program Mediteran

Nositelj: Savez gradova i općina Andaluzije, Španjolska

Trajanje: 02/2018 – 07/2019

Proračun: € 1.054.612,50 (DUNEA proračun € 89.490,00)

Opis projekta:

Danas je obalno područje pod velikim pritiskom zbog prekomjerne izgradnje stambenih objekata, industrijskih potreba, razvoja turizma i sl. Obalna područja, osobito u Mediteranu, pate od neodržive ekspanzije stanovnika i porasta kretanja turista. Mjesta koja su nekad zamišljena kao ekonomski izvor za turizam, danas su pod rizikom smanjene atraktivnosti zbog degradacije prirodnih izvora. Da bi se unaprijedio razvoj održivog i odgovornog obalnog turizma u Mediteranskom području, projekt COASTING će unaprijediti integralno upravljanje obalnim područjem i održivim turizmom. Integralno upravljanje obalnim područjem podrazumijeva održivi razvoj obale u gospodarskom, socijalnom i kulturnom smislu uz neophodno očuvanje prirodnih resursa i ekosustava, a provodi se usklađivanjem javnih i privatnih inicijativa i svih odluka javnih vlasti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Projekt COASTING je rezultat suradnje prethodno provedenih projekata tematike upravljanja priobaljem, COAST, COASTANCE i COASTGAP na kojima je DUNEA sudjelovala u ulozi projektnog partnera. 2011. godine, kroz projekt COASTANCE, izrađene su Smjernice za integralno upravljanje obalnim područjem Dubrovačko-neretvanske županije, tada prvi dokument takve vrste na regionalnoj razini u Hrvatskoj, kojim su prepoznati ključni problemi: litoralizacija, nedovoljno razvijena infrastruktura, neplanski rast turizma, neučinkovito upravljanje pomorskim dobrom i drugi. Vrtoglavim porastom broja turista došlo je do potrebe za novim rješenjima.

U projektu COASTING , DUNEA će kroz analizu postojećeg stanja, razmjenu primjera dobre prakse i razradu metodologije s partnerima iz zemalja koji se nalaze pred istim izazovima, osmisliti nove alate za što uspješnije integralno upravljanje obalnim područjima.

Osim DUNEA-e, projektni partneri su Regija Lazio (Italija) te Regionalni odbor Gozo (Malta), Sapienza Sveučilište u Rimu (Italija), AMP Metropolis (Francuska), Regija Epirus (Grčka), Općina Saranda (Albanija) i Regija Sicilija (Italija). Projekt vrijedan nešto više od milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Mediterranean, uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun DUNEA-e je 89.490 eura.

Više možete saznati na službenoj stranici projekta COASTING.Logotip programa Interreg Hrvatska Italija – Coasting

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.