
U prostorima Muzeja vinogradarstva i vinarstva u Putnikoviću, u srijedu, 5. studenog 2025., održana je kulinarska radionica „Varenik - poznati okus u novom ruhu”, u organizaciji Regionalne agencije DUNEA u okviru projekta GUSTI - Gastro UpScaled Tourist Itinerary in rural regions of Croatia and Italy.
Cilj radionice bio je prikazati široke mogućnosti primjene varenika, reduciranog vinskog mošta i tradicionalnog proizvoda Pelješca, u suvremenoj gastronomiji, te potaknuti njegovu veću uporabu i prepoznatljivost u modernim kulinarskim praksama. Kroz projekt GUSTI kapitaliziraju se rezultati postignuti projektom TAKE IT SLOW, kojim je varenik Vinarije Križ stekao ekološki certifikat proizvoda.
Naglasak radionice bio je na primjeni varenika u suvremenim kulinarskim interpretacijama i promociji lokalnih okusa. Sudionici su imali priliku kušati niz inovativnih jela i napitaka, među kojima su se istaknuli marmelada od suhih smokava s varenikom, suhom narančom i tabascom posluženom uz krekere i sir, raviole sa skutom u umaku od varenika, tostiranih badema i bobica mrče kao i cocktail od varenika, travarice, limoncella i brusnice posluženog s perlama varenika uz kekse od mantale i varenika. Sudionici su pritom dobili i recepture pripremljenih jela. Radionicu je vodila Marija Bazdan, stručna učiteljica kuharstva i slastičarstva iz Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik, čime je dodatno naglašena povezanost obrazovnih institucija i lokalne zajednice.

Ovim aktivnostima projekt GUSTI promiče lokalne proizvode i bogatu gastronomsku tradiciju ruralnih pilot područja, potiče razvoj održivog gastro turizma, te jača povezanost proizvođača, ugostitelja i obrazovnih institucija u zajedničkom cilju očuvanja i promocije kulturne baštine.
Uz organizaciju edukacija i radionica, projektom se također uspostavlja tematska turistička staza na otoku Mljetu kao jedna od sedam staza u okviru krovnog projekta ‘Rural Dubrovnik Neretva’, nabavlja se suvremena digitalna oprema za Općinu Ston a za potrebe Muzeja vinarstva i vinogradarstva u Putnikoviću, revitalizira se 'Hrvatski Otočni Proizvod' u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kroz istraživanje tržišta, izradom smjernica razvoja te organizacijom specijaliziranog sajma, te će se u Dubrovniku organizirati međunarodna konferencija na temu eno-gastronomskog turizma.
Regionalna agencija DUNEA provodi projekt GUSTI kroz program prekogranične suradnje između Hrvatske i Italije. Uz Regionalnu razvojnu agenciju Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA u projektu sudjeluju partneri iz Hrvatske: Ličko-senjska županija, ujedno i vodeći projektni partner, Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije – JURRA, kao i Regionalna razvojna agencija Zadarske županije - ZADRA NOVA, te talijanski partneri: Regija Emilia-Romagna, organizacija Puglia Culture, Spin-off Sveučilišta u Padovi "Spin Life S.r.l“, te Cescot Veneto. Pridruženi partneri na projektu su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (partner Regionalne agencije DUNEA) kao i Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije (partner JURRA-e). Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.624.530,01 EUR, uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 80%, dok je za Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu agenciju DUNEA osiguran iznos od 329.850,00 EUR.
https://www.dunea.hr/novosti/2877-varenik-poznati-okus-u-novom-ruhu-kroz-projekt-gusti#sigProIdd3c14a6f06
