Europski zeleni plan: razvoj održivoga plavoga gospodarstva u Europskoj uniji

more

Europska komisija predlaže novi pristup održivom plavom gospodarstvu u EU-u za djelatnosti i sektore povezane s oceanima, morima i obalama. Održivo plavo gospodarstvo ključno je za postizanje ciljeva europskog zelenog plana te zeleni i uključiv oporavak od pandemije.

Svi sektori plavoga gospodarstva, uključujući ribarstvo, akvakulturu, obalni turizam, pomorski promet, lučke djelatnosti i brodogradnju, morat će smanjiti svoj utjecaj na okoliš i klimu. Za suočavanje s klimatskom krizom i gubitkom bioraznolikosti potrebna su zdrava mora i korištenje njihovih resursa na održiv način uz stvaranje alternativa fosilnim gorivima i tradicionalnoj proizvodnji hrane.

Prelazak na održivo plavo gospodarstvo zahtijeva ulaganje u inovativne tehnologije. Korištenjem energije valova te plime i oseke, proizvodnjom algi, razvojem inovativne ribolovne opreme ili obnovom morskih ekosustava stvorit će se nova zelena radna mjesta i nova poduzeća u plavom gospodarstvu.

Plavo gospodarstvo Europske unije obuhvaća sve djelatnosti i sektore povezane s oceanima, morima i obalama, neovisno o tome jesu li izravno uvjetovani morskim okolišem (kao što su pomorski promet, morski prehrambeni proizvodi, proizvodnja energije) ili su vezani za kopno (na primjer luke, brodogradilišta, obalna infrastruktura). Prema najnovijem izvješću o plavom gospodarstvu tradicionalni sektori plavoga gospodarstva izravno osiguravaju 4,5 milijuna radnih mjesta i ostvaruju više od 650 milijardi eura prometa.

Više o svemu na stranici Europske komisije - Predstavništvo u Hrvatskoj. 

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.