Zahvaljujući projektu WINTER MED valorizirat će se kulturno-povijesna naselja otoka Korčule i Mljeta

Korcula

Predstavnici Regionalne agencije DUNEA sudjelovali su, 17. svibnja 2021., na  online partnerskom sastanku projekta WINTER MED. Tema sastanka je bila utvrđivanje pokazatelja uspješnosti provedbe Regionalnih akcijskih planova za produljenje turističke sezone na mediteranskim otočnim područjima, a koji se izrađuju  u okviru projekta.

Kako bi odgovorili na glavne izazove koji se odnose na održivost pomorskog i obalnog turizma, a to je smanjenje izuzetno visoke turističke sezonalnosti, projektom se izrađuju planovi za šest pilot područja: Balearsko otočje, Cipar, Toskansko otočje, Egejsko otočje, Korzika, te Mljet i Korčulu s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Uključivanje pokazatelja u regionalne akcijske planove WINTER MED-a ključno je za mjerenje napretka i statusa različitih mjera koje regije predviđaju u svojim planovima.

Za područje Dubrovačko-neretvanske županije izrađuje se stručna podloge „Integralna zaštita kulturno-povijesnih cjelina postojećih naselja u otočnim krajolicima kao preduvjet za održiv i odgovoran cjelogodišnji turizam“. Na područjima otoka Korčule i Mljeta  identificirat će se i valorizirati vrijedne kulturno-povijesne cjeline te odrediti smjernice njihove obnove i očuvanja kroz prostorne planove. Time će se zapravo usmjeriti pažnja na povijesne cjeline i dijelove cjelina otočnih naselja koje danas ne uživaju zaštitu temeljem Zakona. Takva područja su zanemarena, tretiraju se isto kao i novi dijelovi naselja, uništavaju tradicionalni tip organizacije i naselja, ulica i kuća, stvarajući uniformno naselje koje nema karakter. 

mljet

Izrada stručne podloge je preduvjet za uključivanje navedenih kulturno - povijesnih cjelina u turističke strategije i programe kojim bi se stvorila nova ponuda, odnosno povezivanje s rekreacijskim, izletničkim, biciklističkim te agrarnim, eno i gastro turizmom, agro turizmom, zdravstvenim, znanstvenim i inim turizmima. 

Nakon izrade pojedičnih Regionalnih akcijskih planova, izradit će se zajednička transnacionalna strategija.  Ova strategija gradit će se na zajedničkim osnovama mediteranskih otoka s ciljem razvoja visokokvalitenih turističkih proizvoda i raznolike ponude uvažavajući  okolišne, sociokulturne i ekonomske aspekte razvoja turizma. Partneri u projektu kreirat će mrežu MED otoka kojom će se osigurati suradnja i zajedničko planiranje među svim relevantnim dionicima te olakšati integracija strategije u regionalne i nacionalne politike.

Cilj projekta WINTER MED je promicanje održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma na otocima na području Mediterana uz istodobno očuvanje i valorizaciju kulturne i prirodne baštine. Nositelj projekta je Udruženje toskanskih regiija, a Regionalna agencija DUNEA jedan je od devet projektnih partnera.  Ukupna vrijednost projekta WINTER MED je 2 milijuna i 650 tisuća eura, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.

 wintermed logo

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.