DUNEA U ZANIMLJIVOM PROJEKTU Ljušture od kamenica i mušula nisu otpad – evo i zašto

 

malostonski zaljev

Na području Dubrovačko-neretvanske županije započelo se sa zbrinjavanjem i daljnjom obradom otpada u akvakulturi u sklopu projekta BLUEfasma kojeg provodi Regionalna agencija DUNEA kao jedini hrvatski partner na ovom projektu. 

Projekt BLUEfasma osmišljen je na način da integrira i provodi principe kružnog gospodarstva u sektoru plavog rasta, ribarstva i akvakulture kako bi se na nove načine, kroz osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i pomorskih klastera, pogodovalo izoliranim otočnim i obalnim područjima Sredozemlja. 

Regionalna agencija DUNEA, u suradnji s projektnim timom Sveučilišta u Dubrovniku kao vanjskog stručnjaka na projektu, provodi navedene aktivnosti, te je tako organizirana i prva online radionica na kojoj su zainteresiranim sudionicima predstavljeni načini korištenja mljevenih ljuštura školjaka u izradi autentičnih suvenira, prehrani peradi, filtraciji vode i tako dalje. Predstavljena rješenja odličan su primjer kružnog gospodarstva kojim bi se riješio problem zbrinjavanja otpada te bi se u konačnosti dobio iskoristiv i kvalitetan proizvod.

Stjepan Rezo, viši stručni suradnik za otočni razvoj Regionalne agencije DUNEA pojasnio je da se u projekt uključuju i privatni poduzetnici te trenutno oprezno prihvaćaju prakse kružnog gospodarstva koje još uvijek smatraju neprofitnim, no kroz brojne radionice prikazat će se sve prednosti koje se nude koristeći nove načine primjene. 

'BLUEfasma pristup promijenit će trenutna razmišljanja tako što će primijeniti provjerene principe učinkovitog rada kružnog gospodarstva, primjerice u dobivanju sekundarnih proizvoda obradom otpada. Cilj ovakog pristupa jest omogućiti održivost, ponajprije udaljenim otocima Sredozemlja, uz primjenu inovativnih rješenja u razvoju plavog rasta. To se planira postići i uz pomoć testiranja razvijenih alata na 11 teritorija uključenih u projekt, među kojima je i područje naše županije', pojasnio je Rezo dodavši da je ovo samo jedna od aktivnosti koje Regionalna agencija DUNEA provodi u sklopu ovog projekta.

mljevenje školjki

Tako su, u četvrtak 27. svibnja, stručnjaci sa Sveučilišta u Dubrovniku, izv.prof.dr.sc. Marijana Pećarević i doc.dr.sc. Kruno Bonačić u Labaratoriju za marikulturu na Bistrini prikazali  proces mljevenja i objasnili prednosti ovog projekta.

‘Kad govorimo o smeću u moru radi se o desecima milijuna tona otpada u moru, i to samo pretpostavljamo jer je nemoguće znati točno stanje i zbog toga smo u sklopu projekta BLUEfasma krenuli u mogućnosti istraživanje korištenja tog otpada. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je dosta razvijeno školjkarstvo i akvakultura i projekt se zapravo bavi uvođenjem kružne ekonomije baš u taj sektor. Cijeli je niz primjena praha od ljuštura, u poljoprivredi se koristi za neutralizaciju kiselog i onečišćenog tla, koristi se i pri obradi vode, kao dodatak hrani za perad, u medicini za nadogradnju i rekonstrukciju oštećenih kostiju, a mi dobiveni prah koristimo za dobivanje smjese od kojih će se izrađivati različiti predmeti, nakit, a najviše suveniri’, poručila je Pećarević istaknuvši da su zapravo ljušture od školjkaša najveći dio otpada akvakulture.

Za provedbu aktivnosti na području Dubrovačko neretvanske županije koje je jedno od 11 pilot područja na Sredozemlju, odgovorna je izravno kao jedini hrvatski partner na projektu Regionalna agencija DUNEA zajedno s FLAG-om Južni Jadran kao pridruženim partnerom. S obzirom na to da je za pilot područje izabran Malostonski zaljev, u projekt se uključila i Općina Ston koja je prepoznala projektni potencijal i mogućnosti da prihvaćanjem principa kružne ekonomije na efikasan način riješe problem zbrinjavanja otpada te istodobno dobiju prepoznatljivi suvenir, načinjen od mljevenih ljuštura školjaka.

U nastavku provedbe projekta planiraju se organizirati radionice na kojima će se procijeniti i usavršiti osmišljeni alati, metode i politike za prelazak na kružno gospodarstva u sektoru ribarstva i akvakulture. Tome će svakako doprinjeti projektna online baza znanja na kojoj će se prezentirati najbolje prakse u primjeni načela kružnog gospodarstva u ribarstvu i akvakulturi.

U projektu BLUEfasma sudjeluju partneri iz Grčke, Cipra, Italije, Malte, Francuske, Španjolske, Portugala i Crne Gore. Vrijednost projekta ugovorenog u sklopu INTERREG ProgramaMediteran 2014 – 2020 je 20.946.308,00 kuna, a 85 posto bespovratnih sredstava osigurano je kroz Europski fond za regionalni razvoj.  Poračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 1.561.333,70 kuna, a projekt se provodi do lipnja 2022. godine.

LOGO COLOUR BLUEfasma

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.