DUNEA i Ministarstvo poljoprivrede organizirali radionicu na temu osnivanja novog LAG-a

lag 1

Regionalna agencija DUNEA, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, u prostorijama Studentskog doma u Dubrovniku 25. srpnja 2022. godine, organizirala je radionicu na temu osnivanja nove Lokalne akcijske grupe (LAG) na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Na radionici su, uz zainteresirane buduće članove iz gospodarskog, civilnog i javnog sektora, sudjelovali i predstavnici Grada Dubrovnika, Općine Konavle, Općine Dubrovačko primorje i Općine Župa dubrovačka, odnosno jedinice lokalne samouprave koje će činiti područje novog LAG-a, kao i predstavnici Regionalne agencije DUNEA i Ministarstva poljoprivrede.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede prisutnim je sudionicima održao prezentacije na temu stanja izrade Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023.-2027., LEADER principa kao i izrade lokalne razvoje strategije, dok je voditeljica LAG-a 5, Katarina Slejko, predstavila primjere dobre prakse, te projekte i aktivnosti LAG-a 5. Podsjetimo kako je LAG 5 osnovan 2012. godine kao neprofitna udruga i obuhvaća 11 jedinica lokalne samouprave: Blato, Janjinu, Korčulu, Lastovo, Lumbardu, Mljet, Orebić, Smokvicu, Ston, Trpanj i Vela Luku, te se po uspješnosti ubraja u vodeće u Republici Hrvatskoj. 

Lokalne akcijske grupe (LAG) su tijela Europske Unije namijenjena podršci razvoju ruralnih regija koje okupljaju predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora koji se zajedno dogovaraju u cilju razvoja njihove regije. LAG je pravna osoba s usvojenim statutom, definiranim ciljevima i usvojenom lokalnom razvojnom strategijom te mogućnošću lakog pristupanja novih zainteresiranih dionika. Prema usvojenoj strategiji objavljuju se natječaji za dodjelu sredstava, savjetuju se dionici, te se procjenjuju i biraju projekti koji će se financirati. Također, LAG se bavi i aktivnostima informiranja, obuke, savjetovanja te provođenja konkretnih aktivnosti. Cilj pokretanja LAG-a je aktivno uključivanje ruralnog stanovništva i promicanje novih ideja i aktivnosti, osim onih tradicijskih, što potiče održivi ruralni razvoj i stvara nove izvore dohodaka u ruralnim područjima.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova' 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.