Povjerenstvo za mandarine usvojilo mjere za poboljšanje plasmana mandarina u 2019. godini

mandarice

Na radnoj sjednici Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije, koja se održala u petak, 13. rujna, usvojene su mjere za poboljšanje plasmana mandarina u 2019. godini.

Na sjednici je sudjelovala i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić kao jedna od članica Povjerenstva za mandarine. S obzirom da se dozrijevanje mandarina svake godine bilježi sve ranije, Povjerenstvo smatra da je važno utvrditi službeni datum početka berbe mandarina, posebno zbog sve prisutnog problema nelojalne konkurencije.

Iz tog razloga Povjerenstvo će na idućoj sjednici, sljedeći tjedan, objaviti datum počeka berbe mandarina. U tu svrhu planira se posjet ministrice za poljoprivredu Marije Vučković kako bi se na prigodan način obilježio početak sezone. Povjerenstvo je razmatralo i trenutni status razvoja branda „Neretvanske mandarine“ odnosno njene oznake izvornosti.

Za potrebe same berbe dogovoreno je da Povjerenstvo i ove godine nastavlja s poticanjem pojednostavljenja procedure dobivanja radnih dozvola za strane državljane kao i koordinacija s Otkupnim centrima kako bi se umanjili potencijalni problemi tržišnog plasmana. Nastavno na dobro iskustvo pri realizaciji Inicijative samostalnog plasmana proizvođača mandarina na javnim površinama jedinica lokalne samouprave za male i srednje OPG-ovce, Povjerenstvo će nastaviti s Inicijativom i ove godine. U svrhu što boljeg razvoja poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve, razmatra se i osnivanje Klastera agruma, te će se na tu temu organizirati radni sastanci.

Datum početka prijava objavljen je na službenim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije.

Župan Nikola Dobroslavić imenovao je Povjerenstvo za mandarine kako bi se prepreke u proizvodnji, plasmanu i promociji mandarina što brže i kvalitetnije otklonile, a čine ga tri predstavnika proizvođača (Alenko Šešelj, Niko Kapović i Ozren Sršen), dva predstavnika otkupnih centara (Dragan Crnomarković i Katarina Taslak), predstavnik jedinica lokalne samouprave (Robert Doko), predstavnik Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo (Luka Popović), predsjednica Povjerenstva i zamjenica župana, Žaklina Marević te ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić.

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.