VIRTUALNA STVARNOST Uživajte u podvodnom blagu Cavtata kroz BLUEMED Centar za promicanje znanja

blu3

Virtualno uranjanje u bogato podvodno arheološko nalazište podmorja Cavtata od danas je moguće u BLUEMED Centru za promicanje znanja otvorenom u sklopu Odjela za arheologiju Muzeja i galerija Konavala u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju.

Nalazište dolija i amfora pružaju izniman doživljaj za ronice, a s multimedijalnim pristupom sad su dostupni i široj publici na kopnu.

O važnosti arheoloških blaga i njihovoj prezentaciji govorili su župan Nikola Dobroslavić, zamjenik ravnateljice Regionalne agencije DUNEA Bruno Bebić, zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić te ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković.

Zamjenik ravnateljice Bebić obrazložio je aktivnosti koje je Regionalna agencija DUNEA provodila u posljednje tri godine naglasivši da je ovaj projekt iskorak u promociji kulturne baštine.

Uspostavljanje Centra za promicanje znanja označio je kraj projekta BLUEMED koji je provodila Regionalna agencija DUNEA uz partnere iz Španjolske, Italije, Cipra i Grčke, te Fakultet elektrotehnike i računarstava Zagreb. Za ovaj projekt iznimno su važni bili Muzeji i galerije Konavala, Općina Konavle, Turistička zajednica Konavle i Ronilački centar Epidaurum.

blu1

 

Ovom prilikom ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković se osvrnula na važnost suradnje lokalne zajednice na ovakvim projektima.

'Muzejski posao i građa većinom su nezanimljivi široj publici, pogotovo u današnje vrijeme kad živimo ubrzano i svjesni smo da su nove tehnologije jedini atraktivni način kojim prezentiramo građu muzeja. Kroz ovaj projekt mogu reći da smo mi u muzeju najviše profitirali. Dobili smo jednu prezentaciju koju ćemo moći ponuditi široj publici, a utjecaj na ukupnu popularizaciju kulturne baštine je puno veći i značajni. Veliko hvala Regionalnoj agenciji DUNEA, Općini Konavle i Turističkoj zajednici Konavala, te svim našim djelatnicima koji će pomoći turistima u istraživanju novog postava', poručila je Antonija Rusković.

Jednake riječi hvale imao je i zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić poručivši da su vrlo zadovoljni što su u ovakvom ambijentu dobili jedan moderan prostor kroz koji će prikazati cavtatsko podmorje, a ujedno i konavosku kulturnu i prirodnu baštinu.

Župan Nikola Dobroslavić za kraj izlaganja je poručio:

'Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje i čestitam na ovom lijepom projektu, samo jednom u nizu kojim osvještavamo našu baštinu, u ovom slučaju, pod morem i što imamo priliku prikazati je našim sugrađanima i gostima. Siguran sam da će Centar za promicanje znanja biti jedna lijepa dopuna postojećem Muzeju. I jučer i danas sam sudjelovao na obilježavanju nekoliko projekata koji su financirani europskim fondovima, i to sve pokazuje da znamo koristiti europska sredstva, njihovi potencijali su ogromni. Svaki projekt ima svoju vrijednost, bez obzira koliko se novca povuče, i mi ćemo i dalje nastaviti raditi na povlačenju sredstava s Regionalnom agencijom DUNEA. Ne bismo sigurno mogli svojim vlastitim sredstvima, a niti sredstvima iz Državnog proračuna realizirati ovoliko projekata, a brojni nas još čekaju', zaključio je župan Dobroslavić.

Nakon uvodnih govora uslijedi je stručni dio današnjeg skupa i prezentacije 'Podvodni arheološki lokaliteti u akvatoriju konavoskog područja' doktora znanosti Domagoja Perkića te izlaganje na temu 'Radovi na podmorskim arheološkim nalazištima u Cavtatu u sklopu projekta Bluemed' Nikoline Ćuk sa Sveučilišta u Zadru.

blu2

 

Vrijednost uređenja i opremanja Centra iznosila je više od pola milijuna kuna, a ronilački centar Epidurum na korištenje je dobio opremu vrijednu oko 200 tisuća kuna s kojom će kroz sustav podvodnih tableta ponuditi interaktivni posjet nalazištima svim zainteresiranima.

Prilikom razgledavanja novouređenih prostora posjetitelji su imali priliku iskušati virtualne naočale koje su ih odvele u dubine podmorja Cavtata, naučiti više o flori i fauni podmorja putem multimedijalnih platformi te osjetiti pravu dubinu u prostoriji osmišljenoj posebno za ovaj projekt.

Zanimljivo je da je 2018. godine tijekom probnog istraživanja na nalazištu s antičkim dolijima kod otočića Supetar otkriveni drveni ostaci broda koji je prevozi težak teret, a analize su pokazale da se radio o brodu iz 1. stoljeća. Maketa tog broda izrađena je pomoću 3D printera te je izložena u Centru za promicanje znanja.

Danas nalazišta dolija i amfora pružaju izniman doživljaj zarona, a virtualnom prezentacijom u Pridvorju dostupna je svim zainteresiranima od ponedjeljka do subote od 9 do 18, te nedjeljom od 9 do 14 sati.

Centar za promicanje znanja dio je BLUEMED projekta koji kroz aktivnosti planiranja, testiranja i upravljanja podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja nastoji poduprijeti razvoj strategija, planova i smjernica za održiv i odgovoran model razvoja turizma u obalnim i otočnim područjima Mediterana.

Ukupan proračun projekta je 2.797.549,00 eura, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 85 posto sredstava, odnosno 2.337.916, 65 eura.

 MEDloga


 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.