SeaClear

Naziv projekta: Pretraživanje, identifikacija i prikupljanje otpada u moru s autonomnim robotima

Akronim: SeaClear

Program: HORIZON 2020

Nositelj projekta: Tehničko sveučilište Delft (Nizozemska)

Projektni partneri: Regionalna agencija DUNEA (Hrvatska), Tehničko sveučilište Munich (Njemačka), Tehničko sveučilište Cluj-Napoca (Rumunjska), Sveučilište u Dubrovniku (Hrvatska), Fraunhofer CML (Njemačka), SST – SubSeaTech (Francuska), Lučka uprava Hamburg (Njemačka)

Trajanje projekta:  01/01/2020 – 31/12/2023

Proračun projekta:  37.099.342,50 HRK

Proračun DUNEA-e: 1.540.410,00 HRK

Opis projekta:

Projekt SeaClear planira razvoj prvog sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca.

Otpad u moru predstavlja globalni problem, ne samo kroz ekološki negativni utjecaj već kao rizik za zdravlje ljudi općenito s golemim ekonomskim posljedicama. Danas se u oceanima nalazi čak 26-66 milijuna tona otpada. Od toga otprilike 94% nalazi se na morskom dnu. Do sada su se napori za prikupljanje uglavnom usredotočili na površinski otpad, a napori za rješavanje otpada na dnu su uglavnom pojedinačne lokalne ronilačke akcije.

Cilj projekta je upravljati robotima autonomno, bez daljinske ljudske intervencije, a u svrhu toga provest će se inovativni sustav za mapiranje, klasifikaciju i upravljanje robotima. Navedene će se značajke prikazati na tri pilot područja gdje će biti postavljen autonomni sustav robota: jedan sustav sa svrhom čišćenju luka na području luke Hamburg s krajnjim korisnikom Lučkom upravom Hamburg, druga u turističkom području Dubrovnika, točnije pokraj otoka Lokrum i na području Malostonskog zaljeva koji predstavlja područje iz sektora marikulture.

Regionalna agencija DUNEA će, u ulozi krajnjeg korisnika, koordinirati aktivnosti na dvije navedene pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te će ujedno koordinirati Zajednicu prakse za ovo područje.

Partnerski konzorcij uključuje stručni tim partnera, od najpoznatije svjetske organizacije koja će isporučiti provjereni hardver, tvrtka SST – SubSeaTech (Francuska) i četiri akademske institucije, točnije Tehničko sveučilište Delft (Nizozemska) koje ujedno ima ulogu vodećeg partnera, zatim dvije njemačke institucije, Tehničko sveučilište Munich i Fraunhofer CML te Tehničko sveučilište Cluj-Napoca (Rumunjska), sve s komplementarnom stručnošću u podvodnoj i zračnoj robotici, senzorci, umjetnoj inteligenciji i klasificiranju do automatskog upravljanja, do integratora sustava. Osim spomenutih sveučilišta, u projektnom konzorciju nalazi se i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru. Izvodljivost SeaClear sustava bit će popraćena strategijom iskorištavanja i širenja u kojoj aktivno sudjeluju znanstvenici i svi relevantni dionici.

Projekt SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“, financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je osigurano više od šest milijuna kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije. Jedini hrvatski partneri su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku. Prijavljen je na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020., shema financiranja znanstveno-inovacijska (RIA) te je od ukupno pedeset i šest prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje. 

Logotip programa HORIZON 2020Logotip projekta SEACLEAR

 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.