BLUEfasma

Naziv projekta: Osnaživanje inovacijskih kapaciteta MSP-a, pomorskih klastera i mreža na sredozemnim otocima i obalnim područjima kako bi se podržao rast plavog kružnog gospodarstva u ribarstvu i akvakulturi

Akronim: BLUEfasma

Program: INTERREG MED 2014. – 2020.

Nositelj: Sveučilište u Patrasu (Grčka)

Partneri: Regionalna agencija DUNEA, Regija Kreta, Dynamic Vision P.C. – konzultatnska tvrtka (Grčka), Pôle Mer Méditerranée – inovacijski morski klaster (Francuska), Pomorski klaster Balearskih otoka (Španjolska), MEDCITIES (Španjolska), Taormina Etna konzorcij (Italija), IMC zaklada - Međunarodni morski centar (Italija), Razvojna agencija okruga Larnaca-Famagusta (Cipar), CEEETA-ECO -energetski konzultanti, Ltd. (Grčka), Privredna komora Crne Gore, Agencija za razvoj Nacionalnih pomorskih klastera - Malta, STRATAGEM - neovisna istraživačka skupina za održivi razvoj u energetici (Cipar).

Trajanje: 11/2019 – 06/2022

Proračun: 20.946.308,00 HRK (85% sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj)

Proračun DUNEA-e: 1.561.333,70 HRK

Opis projekta:

Projekt BLUEfasma osmišljen je na način da integrira i provodi principe kružnog gospodarstva u ključne sektore plavog rasta, ribarstva i akvakulture kako bi na novi način pogodovali izoliranim otočnim i obalnim područjima Sredozemlja. Navedeno će se postići kroz osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i pomorskih klastera. Kružno gospodarstvo sprječava iscrpljivanje resursa zatvarajući krug za energiju i materijale, što dovodi do pametnog i održivog rasta kao ključnog zajedničkog cilja Sredozemlja.

Trenutno gospodarstvenici oprezno prihvaćaju prakse kružnog gospodarstva koje još uvijek smatraju neprofitnim. BLUEfasma pristup promijenit će trenutna razmišljanja o kružnosti tako što će:

- primijeniti provjerene principe učinkovitog rada kružnog gospodarstva (npr. u učinkovitoj uporabi otpada i nusproizvoda), uglavnom iz projekata sjeverne EU i Sredozemlja

- testirati razvijene alate za samoprocjenu kružnosti na 11 teritorija koji sudjeluju u projektu i pratiti poslovnu spremnost za ulaganje

- organizirati 'BLUEfasma žive laboratorije'

- usmjeriti politike prema kružnom gospodarstvu

- omogućiti financiranje inovacija u plavom kružno gospodarstvo

Jedan od pridruženih partnera BLUEfasma projekta je i FLAG Južni Jadran koji će aktivno sudjelovati u provedbi svih projektnih aktivnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije.

FACEBOOK stranica projekta BLUEfasma

Službena stranica projekta BLUEfasma

Logo projekta BLUEFASMA-Interreg Hrvatska Italija

 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.