MARLESS

Naziv projekta: Inovativne akcije za prekogranično podizanje razine svijesti o problemu otpada u moru

Akronim: MARLESS

Program: Program prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Nositelj projekta: Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto

Projektni partneri: Regionalna agencija DUNEA, Sveučilište u Dubrovniku, regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, Sveučilište u Bologni, nevladina organizacija Cetacea Foundation, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Istarska regionalna energetska agencija i Istarska županija

Trajanje projekta: 01/06/2020 – 31/12/2022

Proračun projekta: 31.835,445,00 HRK

Proračun DUNEA-e: 1.522.897,50 HRK

Opis projekta:

Projekt MARLESS je sinergijska akcija iz sektora zaštite okoliša koja se bavi problemom otpada u Jadranskom moru. Među mnogobrojnim aktivnostima, radit će se na praćenju količine otpada u moru, podizanju svijesti građana, pilot aktivnostima inovativnih rješenja kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično integrirano upravljanje s ciljem smanjenja količine otpada koji dospijeva u Jadransko more.

MARLESS je prijavljen i odobren kroz strateški poziv programa INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020., a nositelj projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane. Zahvaljujući ovom projektu, za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano je 4,5 milijuna kuna, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija, među kojima su još Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (HR), Regija Friuli Venezia Giulia (IT), Cetacea Foudation (IT), Sveučilište u Bologni (IT), Institut Ruđer Bošković (HR), Istarska županija (HR), Istarska regionalna energetska agencija IRENA (HR), Regija Apulija (IT), Regija Veneto (IT) i Regija Emilia-Romagna (IT).

Regionalna agencija DUNEA, kroz organizaciju brojnih događanja i aktivnosti, u projektu ima fokus na podizanju razine svijesti o problematici otpada u moru i golemim rizicima koje ono donosi, dok Sveučilište u Dubrovniku, kao stručno znanstveno tijelo, doprinosi projektu kroz interdisciplinarni pristup snaga Odjela za elektrotehniku i računarstvo te Odjela za primijenjenu ekologiju, u osmišljavanju robota koji identificira, prikuplja i razvrstava otpada s površine mora.

Ukupna vrijednost projekta je 31.835,445,00 milijuna kuna, od kojih 85 posto u iznosu od 27.060,128,00 milijuna kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj, predviđeno trajanje projekta je kraj prosinca 2022. godine.

Logotip programa Interreg Hrvatska Italija - Marless

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.