SEACLEAR 2.0

Naziv projekta: Skalabilni puni ciklus sanacije morskog otpada u Sredozemlju: robotska i participativna rješenja

Akronim: SeaClear 2.0

Program: HORIZON EUROPE

Nositelj projekta: Tehničko sveučilište Delft (Nizozemska)

Projektni partneri: Regionalna agencija DUNEA (Hrvatska), Fraunhofer (Njemačka), Hamburška lučka uprava (Njemačka), Isotech (Cipar), M.Danchor (Izrael), Subsea Tech (Francuska), Técnicas y Obras Subacuáticas (TECNOSUB) (Španjolska), Technische Universitaet Muenchen (Njemačka), Sveučilište u Dubrovniku (Hrvatska), Tehničko sveučilište Cluj-Napoca (Rumunjska), Veolia (Francuska) i Venice Lagoon Plastic Free (Italija)

Trajanje projekta: 01/01/2023 – 31/12/2026

Proračun projekta: 9.086.305,00 €

Proračun DUNEA-e: 215.775,00 €

Opis projekta:

SeaClear2.0 djeluje kao nastavak projekta SeaClear, a cilj je razviti holistički pristup za rješavanje cjelokupnog ciklusa morskog otpada, sukladno Misiji obnove, zaštite i očuvanja zdravlja naših oceana, mora i voda do 2030. U tu svrhu, SeaClear 2.0 nastoji spriječiti i smanjiti onečišćenje otpadom u moru, posebice plastikom i mikroplastikom, na području Mediterana.

Pristup SeaClear2.0 kreće se od smanjenja uzvodnog i obalnog smeća putem podizanja javne svijesti i aktivacije građana, preko učinkovitog praćenja otpada korištenjem kombinacije robotskog mapiranja i građanske aktivacije kroz gamificiranu aplikaciju, do direktnog prikupljanja otpada iz mora, točnije - najmanje 57% postojećeg otpada na područjima koja pokrivaju timovi robota, s mogućnostima valorizacije.

Jedinstvena kvaliteta SeaClear2.0 je interdisciplinarna mješavina tehnoloških inovacija, aktivacije zajednice i doprinos kreiranju legislativa, koja će se postići stručnošću konzorcija u javnom angažmanu, kreiranju politika, robotskoj percepciji i kontroli, umjetnoj inteligenciji, pomorskoj tehnologiji i operacije te sortiranju i recikliranju otpada. Novi, poboljšani sustav demonstrirat će se na tri osnovna pilot područja: Marseille, Tarragona i Dubrovnik (točne lokacije definirat će se prema rezultatima aktualnih istraživanja i prijedloga stručnjaka). Dodatna pilot područja odnose se na Ashdod, Veneciju i Hamburg te dodatnih pet vanjskih pilot područja koja se nalaze van projektnog konzorcija.

Partnerski konzorcij se sastoji od 13 partnera iz 9 zemalja, s kombinacijom stručnosti u javnom angažmanu, kreiranju politika, robotskoj percepciji i kontroli, umjetnoj inteligenciji, pomorskoj i ronilačkoj tehnologiji i operacijama te razvrstavanju i recikliranju smeća. Regionalna agencija DUNEA I Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri. DUNEA u partnerskom konzorciju doprinosi najviše u ulozi regionalnog koordinatora za područje Dubrovačko-neretvanske županije, ali i kroz iskustvo i znanje u aktivnostima podizanja razine svijesti o problemu otpada u moru koji se nastavlja kroz prethodno provedene projekte.

Sveučilište u Dubrovniku, kroz interdisciplinarni pristup, osim važnog tehnološkog inputa Odjela za informatiku i računarstvo tj. LARIAT laboratorija, pridonosi projektu i kroz biološke uvide Odjela za primijenjenu ekologiju, kako bi se osiguralo da sustav robota ni na koji način ne ugrožava biljni i životinjski svijet u morskom okolišu. Također je u projekt uključen i Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju koji projektu doprinosi kroz inpute vezano za procjene potencijala ovakvog inovativnog sustava.

SeaClear2.0 financiran je iz programa Europske unije HORIZON EUROPE s ukupnim proračunom projekta od 9.086.305,00 €, od čega 7.971.863,50 € financira EU. Za Dubrovačko-neretvansku županiju, EU sufinanciranje dolazi u stopostotnom iznosu.

 horizoneurope logo

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.