URBAN-WASTE

Program: HORIZON 2020

Nositelj: Regionalna vlada Kanarskih otoka

Trajanje: 06/2016 – 06/2019

Proračun: € 4.248.782,50

DUNEA proračun: € 87.781,25

Opis projekta: 

Fokus projekta je na gospodarenju otpadom u turističkim gradovima. Urbane strategije gospodarenja otpadom razvijat će se na 11 pilot područja koja spadaju u najposjećenija turistička odredišta širom Europe. Socio-ekonomski utjecaj turizma je izniman te to donosi niz negativnih eksternalija, uključujući visoke razine neodržive potrošnje resursa i proizvodnje otpada. U usporedbi s drugim područjima, područja s naglašenim stupnjem turizma su prisiljena suočiti se s dodatnim izazovima vezano uz prevenciju i gospodarenje otpadom s obzirom na svoje geografske i klimatske uvjete, sezonalnost protoka turizma i njegove specifičnosti te specifičnosti turista kao proizvođača otpada.

Na projektu sudjeluje 28 partnera iz ukupno 13 zemalja, vodeći partner je Regionalna vlada Kanarskih otoka, a Regionalna razvojna agencija DUNEA jedini hrvatski partner na projektu. Cilj je razviti strategije za prevenciju i upravljanje otpadom u gradovima s visokim stopom turizma, kako bi se smanjila proizvodnja komunalnog otpada te poboljšalo gospodarenje komunalnim otpadom.

URBAN-WASTE će podržati lokalne i regionalne autoritete za gospodarenje otpadom da odgovore na navedene izazove te će podržati razvoj strategija kojima je cilj smanjenje količina proizvodnje komunalnog otpada i daljnja potpora u ponovnoj upotrebi, recikliranju, prikupljanju i odlaganju otpada u turističkim gradovima. URBAN-WASTE će također usvojiti i primijeniti pristup za tzv. URBANI METABOLIZAM („urban metobolism approach“) s ciljem podrške uvođenju kružnog modela, gdje se otpad smatra resursom i gdje se reintegrira u urbane tokove. URBAN-WASTE će odraditi metaboličku analizu stanja urbanog metabolizma na 11 pilot područja. Paralelno, kroz mobilizaciju i razmjenu znanja kroz akcijski plan, provest će se participativni proces koji uključuje sve relevantne dionike. Ovdje dobiveni inputi će se integrirati u strategije, zajedno s pregledom najinovativnijih postojećih tehnologija i praksi u području prevencije i gospodarenja otpadom. Izrađene strategije će tada biti provedene na projektnim pilot područjima, a rezultati će se pratiti i širiti kroz prijenos i prilagodbu najboljih praksi projekta na druge slučajeve i lokacije.

EKO IGRA WASTEAPP

OTPAD ODVOJI I NAGRADU OSVOJI!

Mobilna tehnologija se svakog dana sve više razvija te preuzima vodeću ulogu u privatnom i poslovnom okruženju. Pojedinac danas koristi mobilni telefon u svakodnevnom životu, kako za učenje, kupovinu i virtualno druženje, tako i za zabavu.

U okviru projekta URBAN-WASTE razvijen je ICT alat, MOBILNA APLIKACIJA WASTEAPP temeljena na modelu iginga (gamification model) u kojem je korisnik kroz EDUKATIVNU EKO IGRU nagrađen za svoje dobro ponašanje. Ova aplikacija uključuje lokalizacijski instrument mehanizma QR KODOVA – naljepnice s matričnim barkodom, koje se nalaze na 4 LOKACIJE U NAŠOJ ŽUPANIJI gdje je dostupno sortiranje otpada. WASTEAPP instalirana u mobilne telefone očitava spomenuti QR kod čime korisnik postaje dio NAGRADNE IGRE. Nagrade za ovu participativnu eko-igru sponzoriraju muzeji ljepota prirodne i kulturne baštine naše županije koji su iskazali interes za sudjelovanje. Kroz EKO mobilnu aplikaciju WASTEAPP lokalno stavništvo i posjetioci Dubrovačko-neretvanske županije mogu se educirati o VAŽNOSTI PREVENCIJE I PRAVILNOG ODALGANJA OTPADA što su ključne aktivnosti postupanja s otpadom, kako bi se smanjila količina istog na odlagalištima.

Postanite i Vi dio ove EKO IGRE, besplatno preuzmite aplikaciju sa servisa GooglePlay ili AppStore, PRONAĐITE LOKACIJE ZA SORTIRANJE OTPADA I OSVOJITE ULAZNICE U NEKE OD NAJLJEPŠIH MUZEJA U NAŠOJ ŽUPANIJI. Sakupljenih 300 bodova donosi nagradu. 100 bodova osvajate samo jednim klikom mobitela na QR kod. Više informacija pronađite na stranici Urban Waste.

MUZEJI I GALERIJE KONAVALA (Zavičajni muzej Konavala, Kuća Bukovac, Arheologija i spomenička baština i Mauzolej obitelji Račić)

KUĆA VINARSKE TRADICIJE PUTNIKOVIĆI
CENTAR ZA KULTURU VELA LUKA - VELA SPILA
JAMA U PREDOLCU
ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA
Ptica koja je poveznica na pitanja o aplikaciji waste app                                                                                                    Ptica koja je poveznica nakorisnički priručnik
                               FAQ                                                                                                                                    KORISNIČKI PRIRUČNIK                                                                                                                     


 Logo Europske komisije i programa HORIZON 2020Logotip projekta Urban Waste

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.