Dubrovačko-neretvanska županija proslavila svoj dan, župan istaknuo uspješno korištenje EU fondova

dnzdanzu

Sukladno okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića ove godine proslavljen je skromnije nego proteklih godina.

Na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo položeni su vijenci za sve poginule i civilne žrtve Domovinskog rata, a predstavnici Županije predvođeni županom Nikolom Dobroslavićem sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom, predsjednicom Županijske skupštine Vilmom Kosović nazočili su svetoj misi u Crkvi Gospe od Milosrđa. 

Svetoj misi prisustvovala je i ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić, a župan  Dobroslavić u svom se obraćanju javnosti dotaknuo i projekta financiranih iz europskih fondova koje priprema i provodi upravo Regionalna agencija DUNEA. 

'Ove godine Dan županije i blagdan našega zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića obilježavamo zbog pandemije na poseban način. Nemamo uzvanike, nema svečane sjednice Skupštine, popratnih programa. Nema na žalost niti dodjele županijskih priznanja. Ono što nismo mogli ove godine nadoknadit ćemo dogodine i vratiti izvanjska obilježja proslave. Dubrovačko-neretvanska županija uspješna je jedinica regionalne samouprave. Naši građani ostvaruju visoku razinu životnog standarda. Osigurali smo stabilnost i sigurnost, bitne i za građane i za naše gospodarstvo. Sve županijske službe djeluju uredno. Uspješno djeluju i sve ustanove i društva u nadležnosti županije, a njih ima više od sedamdeset. Uspješno smo završili spajanje Ureda državne uprave sa županijskim upravnim odjelima i  sad djelujemo kao jedinstvena županijska administracija. To je dobar primjer decentralizacije u Hrvatskoj koji je provela naša Vlada.

Dubrovačko-neretvanska županija, mjereno indeksom razvijenosti, uvrstila se među tri najuspješnije hrvatske županije. U vrhu smo županija po korištenju fondova EU, po gospodarenju pomorskim dobrom, po međunarodnoj prepoznatljivosti, ali i u mnogim drugim područjima.

U ovoj županiji i dalje ustrajemo na provedbi naših zacrtanih projekata i u tome se ne damo omesti ni u vrijeme ove velike krize. Najvažniji projekt našega povezivanja s ostalim dijelom Hrvatske – Pelješki most s pristupnim cestama uspješno se realizira. Radimo i na daljnjem prometnom povezivanju: brzom cestom od Zračne luke do Osojnika, autocestom od Osojnika do Čvora Metković i Pelješkom cestom s novim lukama na otocima. Zahvalni smo ovoj Vladi što je na svojoj sjednici u Dubrovniku dala jasnu potporu ovim i brojnim drugim našim projektima i što sredstvima fondova EU i državnog proračuna financijski stoji iza ovih projekata.

Spomenuti projekti, ali i brojni drugi koje provodimo kao što su Centar za gospodarenje otpadom, Poduzetnički inkubator u Pločama, Navodnjavanje Donje Neretve, OŠ Cavtat, Projekt razvoja širokopojasne infrastrukture, ribarske luke u Veloj Luci i Sustjepanu, Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, Zavičajna kuća Dubrovačkoga primorja, Gradski muzej u Korčuli, Muzej zlata i srebra u Smokvici, Centar za mediteransku baštinu u Stonu, projekti prirodne baštine u Neretvi i drugi potvrđuju naše ustrajanje na razvojnim projektima za budućnost. Realizacija tih projekata potvrđuje i važnost članstva Hrvatske u EU i korištenja bespovratnih sredstava koje nam to članstvo omogućuje.

To se pokazuje i u zdravstvu u kojem smo bespovratnim sredstvima iz EU dovršili projekt Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, u tijeku je realizacija Dnevne bolnice u Metkoviću i Dubrovniku, a pripremamo i druge projekte, među kojima ustrajemo na projektu Hitne helikopterske službe', istaknuo je između ostalog župan Nikola Dobroslavić.

Cijelo obraćanje i fotogaleriju s proslave Dana Dubrovačko-neretvanske županije pronađite ovdje. 

 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.