U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dva otočna koordinatora za održivi razvoj otoka

otocnikoordinatori

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA od danas i službeno imaju dva otočna koordinatora koja će raditi na organiziranju, pokretanju i koordiniranju planova i projekata važnih za održivi razvoj otoka.

Odluku o broju otočnih koordinatora i obuhvatu otočnog područja donijelo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, čime su otoci Dubrovačko-neretvanske županije podijeljeni na dva područja.

Prvi dio odnosi se na otoke Korčulu i Lastovo, dok drugi obuhvaća Mljet, Elafite i poluotok Pelješac, te će sukladno tome otočni koordinatori biti raspoređeni. Sporazum o otočnim koordinatorima ravnateljici Regionalne agencije DUNEA Melaniji Milić uručila je državna tajnica resornog ministarstva Nikolina Klaić ovom prilikom naglasivši značajno povećanje proračunskih sredstava kojima raspolaže Uprava za otoke.

Regionalna agencija DUNEA postojeće djelatnike će rasporediti na mjesto višeg stručnog suradnika za otočni razvoj, a koji će nastaviti surađivati s Ministarstvom na poslovima strateškog planiranja i upravljanja razvojem otoka, te obavljati druge poslove sukladno Zakonu o otocima. 

'Više od polovice općina i gradova naše županije pripada otočnom području, te bez obzira na ovu odluku, DUNEA već provodi brojne projekte na otocima u području kulturne baštine, energetske obnove, socijalne uključenosti i unapređenju turističke infrastrukture. Otočni koordinatori će i dalje, uvažavajući specifične potrebe svakog otoka, nastaviti aktivnosti i pripremu projekta koji će utjecati na kvalitetu življenja, održivost turizma, očuvanje okoliša i bolju povezanost', istaknula je ravnateljica Milić.

Održivi razvoj otoka pretpostavlja ostvarivanje općih ciljeva i to stabilan gospodarski razvoj otoka, pravedna raspodjela socijalnih mogućnosti za sve otočane, zaštita otočnog okoliša i povećanje otpornosti na klimatske promjene. Na otocima će se poticati ulaganja u konkurentne i inovativne sektore koji su ekološki, prostorno, gospodarski, tehnološki i društveno održivi. Također, razvoj otočnih krajolika treba temeljiti na tradicijskom načinu života povezanom s ribarstvom, marikulturom, brodogradnjom i tradicijskim poljodjelstvom, razvijajući pri tom i projekte koji se provode u skladu s odrednicama pametnog otoka.

Projektom „Znanjem do EU fondova“ Regionalna agencija DUNEA pruža potporu jedinicama lokalne i područne samouprave i ostalim javno-pravnim tijelima s područja Dubrovačko-neretvanske županije u pripremi i provedbi projekata sufinanciranih iz EU fondova.  

 

logotipi vidljivost 

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.