GECO2 Ekološkom poljoprivredom protiv klimatskih promjena u dolini Neretve

NERETVAUSCE

Dubrovačko-neretvanska županija kroz EU projekt GECO2 pridružuje se međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena uspostavom održivih poljoprivrednih praksi, a u Hrvatskoj je za realizaciju pilot aktivnosti odabrana dolina Neretve.

Istraživanja su pokazala da klimatske promjene u velikoj mjeri utječu na poljoprivredu kroz toplinske valove i suše, promjene kod štetnika i bolesti te na taj način dolazi do rizika u poljoprivrednoj proizvodnji i kvaliteti hrane.

Kroz projekt su prva mjerenja CO2 iz tla predviđena do kraja 2020. godine, a već se započelo s drugim aktivnostima koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija s poljoprivrednicima iz doline Neretve. Organizacijom radionica nastoji se potaknuti poljoprivrednike na uvođenje i testiranje održivih poljoprivrednih praksi, kako bi ostvarili bolji prihod te istovremeno doprinijeli smanjenju emisije ugljika u atmosferi.

radionicageco2

‘Poticanje razvoja i ulazak u sustav ekološke poljoprivrede je od iznimnog značaja za razvoj suvremene poljoprivredne proizvodnje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ulaganje u ekološku poljoprivredu i certificiranje proizvoda je put prema održivoj i konkurentnoj poljoprivredi u kojoj se proizvodi hrana visoke nutritivne vrijednosti, održava i povećava dugotrajna plodnost zemljišta te smanjuju elementi zagađenja, a što je danas veliki problem na globalnoj razini. Dolina Neretve, gdje je poljoprivreda osnova ekonomskog razvoja, trebala bi se usmjeriti prema očuvanju prirodnih resursa te profitabilnoj proizvodnji koja se ostvaruje kroz ekološku poljoprivredu’, istaknula je zamjenica Marević naglasivši važnost projekata koji se provode u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA.

U sklopu aktivnosti koje se provode u sklopu projekta GECO2 održao se i dvodnevni online sastanak 'Kako sustav poljoprivredne proizvodnje prilagoditi klimatskim promjenama?' na kojem je sudjelovala i Dubrovačko-neretvanska županija te je dogovoreno da izvedba pilot projekta započne u listopadu ove godine.

radionica1geco

Nakon znanstvenih istraživanja, poljoprivrednicima će se predložiti održive poljoprivredne prakse te će se kreirati 'Regionalni sustav za klimatske promjene u Dubrovačko-neretvanskoj županiji' koji će prikupljati podatke koji se tiču otpornosti, emisija i pohrane stakleničkih plinova.

Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta 'Znanjem do EU fondova' kojim je osmišljen četverogodišnji plan podrške jačanja kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj, Dubrovačko-neretvanskoj županiji pruža stručnu pomoć u provođenju ovog projekta.

Projekt GECO2 ima za cilj, kroz inovativna rješenja, utjecati na nove situacije u okolišu te provesti mjere, kao što su poticanje zelenog poduzetništva, razvoj ekološke poljoprivrede te direktan rad i edukacija poljoprivrednika kako bi se potaknulo održivo korištenje resursa. Projekt se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020.. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.382,00 kuna.

logo  

logotipi vidljivost 

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

 

 

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.