CREATURES Objavljen katalog primjera kreativnog turizma

Fotografije na zidu, umjetnička galerija Dubrovnik

Kroz projekt Promocija kreativnog turizma kroz uspostavu iskustvenih i održivih ruta (CREATURES), Regionalna agencija DUNEA sudjelovala je u pripremi kataloga inovativnih i održivih primjera dobre prakse kreativnih i kulturnih industrija primijenjenih u turizmu na području programa ADRION, pod vodstvom Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Između ostalih, tu se nalaze i primjeri muzejske suvenirnice Umjetničke galerije Dubrovnik koja nudi hrvatski dizajn kao najbolji mogući originalni suvenir te koncept restorana Pantarul, omiljenog među Dubrovčanima, koji služi tradicionalna jela u modernom okruženju. Prva županijska tematska turistička cesta „Pelješac vinsko carstvo“ primjer je kako povezati sve od vinarija i kušaonica vina, do agroturizama, restorana i školjkara, do vrijednih primjeraka kulturne baštine te posjetitelje upoznati sa zanimljivim manifestacijama, običajima i domaćim suvenirima.

Kao primjer važnosti dokumentiranja procesa restauracije te promidžbe važnosti valorizacije baštine kroz nove tehnologije, navodi se interaktivni prikaz oltara iz 16. stoljeća iz crkve sv. Jeronima u Slanome koji je trenutno jedan od glavnih eksponata Zavičajne kuće Dubrovačkog primorja.

Kroz daljni rad na projektu CREATURES, Regionalna agencija DUNEA izradit će preporuke za unapređenje politika za kreativne i kulturne industrije kao i lokalni akcijski plan kojima bi se spomenute politike prilagodile i primijenile na lokalnom području. Naglasak će se staviti na poticanje primjene inovacija, tehnologije i znanja u interpretaciji, valorizaciji i promociji baštine kroz nove turističke proizvode za mlade turiste.

Proračun Regionalne agencije DUNEA je 1,6 milijuna kuna dok je ukupan proračun projekta 13,9 milijuna kuna. Osim Regionalne agencije DUNEA, u projektu sudjeluju Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (IT), Institut za urbano planiranje Republike Slovenije (SI), Znanstveni park Patras (GR), Ekonomski fakultet u Ateni (GR), Regionalni direktorata za kulturu Vlöre (AL), Ekonomski fakultet u Sarajevu (BA). Projekt je ugovoren kroz Jadransko-jonski program transnacionalne suradnje INTERREG ADRION i sufinanciran je 85 posto sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. CREATURES se provodi od ožujka 2020. do kolovoza 2022. godine.

Novosti projekta mogu se pratiti na Facebook stranici projekta

Katalog primjera dobre prakse projekt CREATURES.

Logo Adrion Enviroment CREATURES

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.