MOST Regionalna agencija DUNEA organizirala događanja u dolini Neretve, stigli partneri iz Italije i Hrvatske

info dan projekta most u neretvi

Regionalna agencija DUNEA organizirala je 14. i 15. lipnja info dan i partnerski sastanak u sklopu projekta MoST koji se provodi u dolini Neretve, pilot području koje je prepoznato kao jedno od tri područja s najizraženijim utjecajem morske soli na zaslanjenost tala u Hrvatskoj.

Upravo se u sklopu projekta MoST provode mjerenja saliniteta na više lokacija u Neretvi, kako bi se smanjio negativan učinak prodora slane vode i zaštitila poljoprivredna proizvodnja i okoliš, što je bila i glavna tema događanja. Prvoga dana organiziran je Info dan u hotelu Narenta u Metkoviću i posjeta pilot područja na kojem su, osim projektnih partnera iz Italije i Hrvatski, sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina, javnih ustanova, kao i predstavnici škola i tvrtki koji su blisko povezani s aktivnostima projekta. Sve prisutne, u ime Dubrovačko-neretvanske županije, pozdravio je pročelnik Upravnog odijela za zaštitu okoliša, imovinsko pravnih i komunalnih poslova Miho Baće te zamjenik ravnateljice Regionalne agencije DUNEA Bruno Bebić.

info most dan

Naglasili su kako je projekt vrlo važan za budućnost doline Neretve jer će projektni rezultati predstavljati važan korak u poboljšanju kvalitete podzemnih voda i rješavanju problema zaslanjenosti poljoprivrednih tala u dolini Neretve. Naime, na temelju laboratorijskih ispitivanja, numeričkog modeliranja i ispitivanja Regionalna agencija DUNEA će izraditi dokument ''Plan prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode u obuhvatu donja Neretva“ koji će sadržavati izrađene smjernice za aktivnosti povezane s ublažavanjem prodora slane vode.

Projektna voditeljica za program INTERREG Hrvatska-Italija Dijana Gracin Petrović predstavila je program te naglasila buduće ciljeve i prioritete. Predstavnica Regionalne agencije DUNEA, a ujedno i voditeljica Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije, Antonija Odak predstavila je aktivnosti centra te Europski zeleni plan unutar kojeg EU nastoji postići klimatsku neutralnost do 2050. godine te stvoriti moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo.

U ime vodećeg partnera projekta, Sveučilišta u Padovi, okupljenima se obratio prof. Paolo Salandin te je ukratko opisao sadržaj i ciljeve projekta MoST nakon čega su predstavnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i predstavnici sa Sveučilišta u Padovi predstavili rezultate dosadašnjih istraživanja s pilot područja u geološkom, hidrogeološkom i poljoprivrednom kontekstu.Nakon Info dana projektni partneri i ostali dionici krenuli su u obilazak pilot područja te su posjetili Crpnu stanicu Modrič, ustave na Maloj Neretvi, nasip Diga, meteorološku postaju Jasenska, podsustav Vidrice uz vodstvo doc.sr.sc. Veljka Srzića (FGAG) i Joška Ercega (Hrvatske vode).

info dan projekta most u neretvi

Drugi dan organiziran je projektni sastanak u Metkoviću gdje se raspravljalo o provedenim aktivnostima i budućim radnjama usmjerenima prema ostvarenju ciljeva projekta koji uključuje izradu plana prilagodbe doline Neretve, temeljenih na rezultatima laboratorijskih istraživanja i testiranja protumjera, a koji bi trebao biti izrađen u prvoj polovici 2022. godine.

Regionalna agencija DUNEA na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy –Croatia 2014. – 2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto. Proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

logo most

 

OZNAKE

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.