U Pločama predstavljene ostvarene aktivnosti projekta '‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve’

zavrsna konferencija ploce

U Pločama je 29. lipnja održana završna konferencija za medije projekta ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve’ na kojoj su predstavljene aktivnosti provedene na tom projektnom području, dok je dan prije održana konferencija u Dubrovniku s fokusom na cijeli projekt. 

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, dok su partneri Regionalna agencija DUNEA, Grad Metković, Grad Ploče i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Fokus projekta vrijednog 14,3 milijuna kuna je održivo korištenje prirodne baštine, stvaranje novih sadržaja i razvijanje javne svijesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti i georaznolikosti kroz promociju, edukaciju i interpretaciju zaštićenih dijelova prirode i ekološke mreže Natura 2000. 

Kao suradnici na projektu sudjeluju i Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, Turistička zajednica grada Ploče, Turistička zajednica Grada Metkovića i Hrvatsko planinarsko društvo Grabovica.

Okupljenima su se prigodno obratili dogradonačelnik Grada Ploča Ivan Marević, te Karlo Kučan, predstavnik Spot d.o.o., fime zadužene za aktivaciju turističkih resursa destinacije Ploče, a konferenciji je prisustvovao i zamjenik ravnateljice Regionalne agencije DUNEA, Bruno Bebić.

Na konferenciji su predstavljene projektne aktivnosti koje je Grad Ploče proveo u sklopu projekta ‘Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve’. Projekt obuhvaća ukupno 9 infrastrukturnih zahvata od kojih su se 3 provela na području Grada Ploča:

-Uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma – rekonstrukcija škole u Baćini;

-Uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu;

-Uređenje promatračnice za bioraznolikost na Baćinskim jezerima.

zavrsna konferencija ploce

Uz navedene aktivnosti na području Ploča, u sklopu projekta uređen je izložbeni prostor – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju” Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, postavljene su informativne ploče edukativnog karaktera na Baćanskim jezerima, a napravljena je i revitalizacija i uređenje poučnih staza i šetnica namijenjenih pješacima na području značajnog krajobraza Predolac-Šibenica. Nadalje, uređen je edu-eko vrt u sklopu osnovne škole fra. Ante Gnječa u Staševici, uređeno eko dječje igralište edukativnog sadržaja na temu zaštićenih dijelova prirode u Otrić Seocima, a nabavljena je i postavljena oprema i sustav tehničke zaštite na području Predolac-Šibenica i brdu Babina Gomila. Uz infrastrukturne zahvate provedena je 21 edukativna radionica kojom je obuhvaćeno preko 900 dionika te je pripremljeno 8 različitih promotivnih materijala u više od 11 000 primjeraka za podizanje razine svijesti. Također, izrađen je akcijski plan upravljanja posjetiteljima, te su definirane mjere za praćenje posjetitelja što uključuje i postavljene brojače posjetitelja na projektnom području.

Ukupna vrijednost projekta je 14.048.072,02 kuna, od kojih 75 posto, odnosno 10.536.054,01 kuna, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

prirodnalogo

 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.