Osigurano je oko 5 milijuna eura za projekte koji će pridonijeti ostvarivanju misije Novog europskog Bauhausa

 novi europski bauhaus

Unutar financijskog programa OBZOR EUROPA objavljen je Poziv za projektne prijedloge koji će pridonijeti ostvarivanju misije New European Bauhaus (NEB) dobrim primjerima integriranog planiranja transformacije gradova i ruralnih cjelina.

Poziv je opisan pod šifrom HORIZON-MISS-2021-NEB-01 u dokumentu koji se nalazi u javnoj domeni na web adresi:

• https://sciencebusiness.net/sites/default/files/inline-files/17-WP-Missions-February-2021.pdf
• https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and-open-calls/horizon-europe_en
 
Europski Zeleni Plan približiti građanima, odnosno uključiti nužnu kulturnu dodanu vrijednost, cilj je inicijative Novog europskog Bauhausa. Visina potpore je oko 5 milijuna eura po projektu.

Projekti će osim po kriteriju ostvarivanja ciljeva NEB-a kroz dugoročnu viziju teritorijalne transformacije, partnerstva i integrirano financiranje (npr. Zeleni fond uz Fond za konstruktivnu obnovu i Fond grada za kulturnu baštinu) biti birani prema geografskom položaju odnosno rasprostranjenosti na razini EU.

Očekivani rok za dostavu prijedloga bit će rujan ili listopad. Uz ovu potporu mogu se tražiti i druge potpore za razvoj tehničkih i ljudskih resursa koji se planiraju unutar paketa potpore za ovu godinu. Među njima se očekuje i prvi poziv unutar stupa dva programa OBZOR-a kojim se posebno adresira kulturna dimenzija NEB-a, odnosno uloga kulturne baštine te kulturnih i kreativnih dionika.
 
Kultura, kreativnost i uključivo društvo  - tema je informativnog dana drugog stupa Obzor Europa
 
Stup 2 EU programa Obzor Europa (cluster 2) pod nazivom  „Kultura, kreativnost i inovativna društva“ usredotočen je na izazove povezane s demokratskim upravljanjem, kulturnom baštinom i kreativnom ekonomijom, kao i na društvene i ekonomske transformacije. Time su obuhvaćena prioritetna područja za Europsku komisiju kao što su novi poticaj za europsku demokraciju, promicanje našeg europskog načina života i jačanje Europe u svijetu.

Također se bavi pitanjima relevantnim za dvostruke zelene i digitalne prijelaze i oporavak nakon pandemije  COVID 19. Budući projekti trebali bi se ostvariti na tri odredišta koja odgovaraju Strateškom planu programa Obzor Europa. Očekuje se da će se sve teme u ovom stupu odnositi na društvene i humanističke znanosti.

Cilj ovog informativnog dana je informirati podnositelje zahtjeva o temama koje su uključene u stup 2 „Kultura, kreativnost i inovativna društva“. Sudjelovanje će biti otvoreno bez prethodne registracije.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.