Komisija ulaže 14,7 milijardi eura iz programa Obzor Europa u aktivnosti za stvaranje zdravije, zelenije i digitalnije Europe

horizon 2027

 

Europska komisija je donijela glavni program rada Obzora Europa za razdoblje 2021. – 2022. u kojem su navedeni ciljevi i posebna tematska područja za koja će se izdvojiti sredstva u ukupnom iznosu od 14,7 milijardi eura.

Ta će ulaganja pospješiti zelenu i digitalnu tranziciju, održivi oporavak od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa i otpornost EU-a na buduće krize. Europskim istraživačima omogućit će stipendije, pristup osposobljavanju i razmjenama te pridonijeti izgradnji povezanijih i učinkovitijih europskih inovacijskih ekosustava i vrhunske istraživačke infrastrukture. Program je otvoren sudionicima iz cijele Europe i svijeta, a pritom će pojačati europski istraživački prostor. Obzorom Europa ostvaruju se ciljevi klimatske neutralnosti i vodeći položaj u području digitalizacije.

Više od 40 % sredstava, odnosno oko ukupno 5,8 milijardi eura uložit će se u istraživanje i inovacije za europski zeleni plan i obveze Unije da EU do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent. Ta su sredstva namijenjena projektima za unaprjeđenje znanosti o klimatskim promjenama, rješenja za smanjenje emisija stakleničkih plinova i prilagodbu klimatskim promjenama. Primjerice, projektne aktivnosti mogu biti one kojima se ubrzava prelazak na čistu energiju i mobilnost na održiv i pravedan način, pomaže u prilagodbi prehrambenih sustava, podupire kružno i biogospodarstvo, održavaju i poboljšavaju prirodni ponori ugljika u ekosustavima te potiče prilagodba klimatskim promjenama.

Dostupnim sredstvima prvenstveno se financira digitalno desetljeće Europe i stvaranje preduvjeta za osnivanje digitalnih poduzeća, što će znatno povećati iznose ulaganja u tim područjima. Program može obuhvaćati aktivnosti kojima se potiče iskorištavanje punog potencijala digitalnih alata te istraživanja i inovacija temeljenih na podacima u području zdravstva, medija, kulturne baštine, kreativnog gospodarstva, energije, mobilnosti i proizvodnje hrane. Time se podupire modernizacija industrije i jača vodeći položaj Europe u industrijskom sektoru. Za razvoj temeljnih digitalnih tehnologija u razdoblju 2021. – 2022. dodijelit će se potpora u iznosu od približno 4 milijarde eura.Naposljetku, ovim programom rada ukupna ulaganja u iznosu od oko 1,9 milijardi eura usmjerit će se na otklanjanje neposredne gospodarske i društvene štete prouzročene pandemijom koronavirusa.

Sredstva će putem instrumenta NextGenerationEU pridonijeti izgradnji nove, post-pandemijske Europe, koja će biti ne samo zelenija i digitalnija, nego i otpornija na poremećaje, što uključuje modernizaciju zdravstvenih sustava i poboljšanje istraživačkih kapaciteta, posebno za razvoj cjepiva.Veći učinak međunarodne suradnje: strateška, otvorena i uzajamnaMeđunarodna suradnja u području istraživanja i inovacija neophodna je za odgovaranje na globalne izazove. Ona omogućuje Europi pristup resursima, znanju i iskustvu, znanstvenoj izvrsnosti, lancima vrijednosti i tržištima u razvoju. Komisija je u svibnju 2021. predstavila globalni pristup u području istraživanja i inovacija, europsku strategiju za međunarodnu suradnju u svijetu koji se mijenja, utemeljenu na načelima multilateralizma, otvorenosti i uzajamnosti.Program rada Obzora Europa za razdoblje 2021. – 2022. obuhvaća posebne mjere za jačanje suradnje u okviru multilateralnih inicijativa u područjima kao što su bioraznolikost, zaštita klime, promatranje okoliša, istraživanje oceana i globalno zdravlje te ciljane mjere s glavnim partnerima izvan EU-a, uključujući prvu ambicioznu i sveobuhvatnu inicijativu za Afriku.Obzor Europa u pravilu je otvoren zemljama iz cijelog svijeta. 
 
Pridruživanjem trećih zemalja Obzoru Europa proširit će se geografski opseg programa, a istraživačima, znanstvenicima, poduzećima, institucijama i drugim zainteresiranim ustanovama pružiti dodatne mogućnosti za sudjelovanje, pri čemu će uvjeti biti općenito isti kao i za države članice. Ograničenja sudjelovanja u programu predviđena su za vrlo mali broj aktivnosti u skladu s člankom 22.5. Uredbe o Obzoru Europa radi očuvanja strateške imovine, interesa, autonomije ili sigurnosti Europske unije. Primjenjuju se u iznimnim i opravdanim slučajevima u dogovoru s državama članicama i uz potpuno poštivanje obveza EU-a u okviru bilateralnih sporazuma.
 
 

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.