Nastavak provedbe programa LIFE i otvaranje nove financijske omotnice od 5,4 milijarde eura

 life

Na snagu je stupila nova UREDBA (EU) 2021/783 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA o uspostavi Programa za okoliš i djelovanje u području klime (LIFE) za razdoblje 2021.-2027.

Program LIFE u potpunosti daje podršku ciljevima Europskog zelenog plana u području transformacije EU u ravnopravno i prosperitetno društvo s modernim, resursno učinkovitim i konkurentnim gospodarstvom u kojem nema emisija stakleničkih plinova u 2050. godini i gdje je gospodarski rast odvojen od korištenja resursa. Također, u području zaštite, očuvanja i jačanja prirodnog kapitala EU-a te zaštite zdravlja i dobrobiti građana od rizika i utjecaja povezanih s okolišem i klimom.

U novom programskom razdoblju Program LIFE podijeljen je u dva područja – Okoliš i Djelovanje u području klime, svaki s dva potprograma:

1. Područje Okoliša: potprogram „Priroda i bioraznolikost“i potprogram „Kružno gospodarstvo i kvaliteta života“

2. Područje Djelovanje u području klime: potprogram „Ublažavanje i prilagodba klimatskih promjena“ i ​potprogram „Prijelaz na čistu energiju“

Financijska omotnica za provedbu Programa LIFE za razdoblje od 2021.-2027. iznosi 5,432 mlrd EUR. Za područje „Okoliš“ predviđeno je 3, 488 mlrd EUR, od čega je za potprogram: „Priroda i bioraznolikost" – 2, 143 mlrd EUR ”i „Kružno gospodarstvo i kvaliteta života” – 1, 345 mlrd EUR.

Za područje „Djelovanje u području klime“ predviđeno je 1, 944 mlrd EUR, od čega je za potprogram: „Ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba tim promjenama” – 947 milijuna EUR i  „Prijelaz na čistu energiju“ – 997 milijuna EUR

Vrste projekata koji se financiraju kroz program LIFE

U skladu s Uredbom, program LIFE može pružiti različite vrste bespovratnih sredstava za sljedeće vrste projekata: Standardni projekti djelovanja (Standard Action Projects, SAP), Strateški projekti za prirodu (Strategic Nature Projects, SNAP), Strateški integrirani projekti (Strategic Integrated Projects, SIP) i Projekti tehničke pomoći (Tehnical Assistance Projects).

Stopa sufinanciranja kroz program LIFE je do 60% ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno do visine 75% za prioritetne vrste iz potprograma Priroda i biološka raznolikost. Svaka pravna osoba registrirana na području Europske unije: javna tijela, privatne komercijalne organizacije i neprofitne organizacije.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je Nacionalna kontakt točka (NCP) za program LIFE u Hrvatskoj. NCP informira o LIFE programu, općim uvjetima, uvjetima natječaja i mogućnosti prijave. NCP također pruža pomoć potencijalnim prijaviteljima u pripremi LIFE projektnog prijedloga, onima čiji su projektni prijedlozi odobreni te su u fazi revizije te olakšava komunikaciju s nadležnim tijelima za učinkovitiju provedbu aktivnosti.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.