Objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Proizvodnja energije iz mora”

more 

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Proizvodnja energije iz mora”.

Republika Hrvatska ima značajan potencijal za razvoj obnovljivih izvora energije, posebno za primjenu tehnologija morske vode. Jedno od rješenja koje bi moglo biti posebno primjenjivo na Hrvatsku zbog duge obale, odnosi se na sustave dizalica topline s morskom vodom (u nastavku: SDTMV). SDTMV pružaju neprekidan izvor grijanja i hlađenja s morskom vodom koja djeluje kao stabilan i pouzdan toplinski izvor i ponor.

Cilj Poziva je pružiti potporu pilot projektima i pred-investicijskim studijama za ugradnju sustava grijanja i hlađenja pomoću toplinskih pumpi putem energije iz mora. Projektima će se analizirati mogućnosti zamjene energenata koji se koriste za grijanje i hlađenje u obalnim područjima i na otocima. Uspješno provedeni pilot projekti također će povećati kapacitete i vještine dobavljača i programera te posljedično pridonijeti nižim troškovima SDTMV instalacija u budućnosti.

Ovim Pozivom na dostavu projektnih prijedloga financiraju se projekti koji se odnose na programsko područje „Obnovljivi izvori energije“. Također se očekuje da će projekti pridonijeti smanjenju emisije CO2 i povećanoj sigurnosti opskrbe.

Izvor financiranja: Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021.

Program: Energija i klimatske promjene

Prihvatljivi prijavitelji: svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije te nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Republici Hrvatskoj.

Prihvatljivi partneri: svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije te nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u državama donatorima (Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu) ili u Republici Hrvatskoj.

Prihvatljivo područje: odabrani projekti provodit će se u obalnom području Hrvatske. Aktivnosti bilateralne suradnje mogu biti implementirane na teritoriju države donatora.

Alokacija za ovaj Poziv na dostavu projektnih prijedloga iznosi 1.534.000,00 EUR. Minimalni iznos bespovratnih sredstava za jedan projekt je 200.000,00 EUR, dok je maksimalni iznos po projektu 1.300.000,00 EUR.

Krajnji rok za prijavu projektnih prijedloga je 29. studenoga 2021. godine u 12:00 sati po srednjoeuropskom vremenu, a referentno vrijeme bilježi se u trenutku podnošenja prijave u sustav za prijavu projektnih prijedloga. Više informacija može se dobiti na službenoj stranici Programa.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti informiranja projekta 'Znanjem do EU fondova'

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.