Otocima Dubrovačko-neretvanske županije 28 milijuna eura iz ITP programa

mljet

Prijavom “Teritorijalne strategije razvoja otoka DNŽ” na aktualni „Poziv MRRFEU na sudjelovanje obalno-otočnih županija u provedbi Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. na otocima i pripremu teritorijalnih strategija“, Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji sa Regionalnom agencijom DUNEA i Otočnim partnerstvom DNŽ korak je bliže osiguranju 28 milijuna EUR bespovratnih sredstava za razvojne projekte na otocima.

Podsjetimo, Dubrovačko-neretvanska županija završila je u kolovozu ove godine postupak javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću za navedenu teritorijalnu strategiju, a kao dopunu aktualnog Plana razvoja DNŽ do 2027. godine. Postupku je prethodilo višemjesečno savjetovanje sa članovima Otočnog partnerstva/radne skupine Dubrovačko-neretvanske županije. Radi osiguravanja bottom-up pristupa rješavanju lokalnih problema u sastav otočnog partnerstva uključeni su predstavnici regionalne samouprave, lokalne samouprave, akademske zajednice, gospodarski i socijalni partneri i organizacije civilnog društva s područja otoka DNŽ koji su u postupku izrade TS-a doprinijeli strateškom planiranju razvoja otoka utvrđivanjem zajedničkih prioriteta te odabirom područja ulaganja u okviru TS-a.  

Navedene aktivnosti dio su administrativnog postupka kojim će se omogućiti sudjelovanje Dubrovačko-neretvanske županije u aktivnostima Integriranog teritorijalnog programa za otoke. Dubrovačko-neretvanske županija ima na  raspolaganju 28 milijuna eura za financiranje provedbe Teritorijalne strategije do kraja 2029. godine. Kada se tom iznosu doda vlastito učešće koje će nositelji projekata morati osigurati, može se ocijeniti da su u pitanju značajna sredstva koji će omogućiti financiranje većeg broja razvojnih projekata s ciljem podupiranja održivog i integriranog razvoj otoka te poluotoka Pelješca. 

ITP program za otoke instrument je koji izravno potiče integrirani pristup planiranju i provedbi projektnih prijedloga i samim time predstavlja izvrstan poticaj za poboljšanje suradnje između JLS međusobno, ali i između JLS i drugih važnih razvojnih dionika. Usvajanje akta očekuje se krajem 2023. godine, a objava poziva na dostavu projektnih prijedloga u prvom kvartalu 2024. godine. Postupak izrade ovog razvojnog akta koordinira i izrađuje Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta Znanjem do EU fondova.

logotipi vidljivost

Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA.

Članak je objavljen u sklopu provedbe aktivnosti promidžba i vidljivost projekta 'Znanjem do EU fondova'.

 

 

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.