Potpisani ugovori za dodjelu oznake kvalitete Rural Dubrovnik Neretva Quality za vino Dubrovnik Cuvee

plavac1

Nakon dvogodišnjeg rada na kreiranju i brendiranju novog vina na bazi sorte plavac mali, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić potpisao je Ugovor za dodjelu oznake kvalitete Rural Dubrovnik Neretva Quality za vino Dubrovnik Cuvee s nositeljem oznake, predstavnikom vinarske zadruge PZ Putniković Jozom Rabušićem te s predstavnicima PZ Stoviš Ston, PZ i vinarija Dingač, PZ Pelješki vrhovi i PZ Potomje.
Marka vina Dubrovnik Cuvee rezultat je dvogodišnjeg rada na projektu Kreiranje i brandiranje novog vina na bazi sorte plavac mali, čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a u njemu je aktivno sudjelovala i Regionalna razvojna agencija DUNEA.
U okviru prve faze projekta, kojem je cilj bio kreiranje novog vina, provedene su opsežne analize tržišta, ekspertna istraživanja te pokusna proizvodnja novog vina. Analize su ukazale na probleme ''plavca iz polja'': gubitak preferencija i tehnološke manjkavosti. U okviru projekta postavljena je pokusna proizvodnja pri čemu se plavac iz polja kupažirao s vinima sorti: Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon. Nakon višestrukog ekspertnog ocjenjivanja dobiveno je vino traženih obilježja. Osnova vina je bila ista, 70% plavac mali, uz dodatak vina sorte merlot, a razlike među varijantama su u količini neprevrelog šećera (suho, polusuho, poluslatko). Za testna vina definirane su tehnologije proizvodnje (u vinogradu i u podrumu) te provedena detaljna analiza vina u ovlaštenom laboratoriju.

plavac2

U okviru druge faze provedeno je potrošačko testiranje odabranih uzoraka vina, brandiranje vina, izrađen je marketinški plan te pravilnik o kvaliteti i korištenju nove marke vina. Nositelj nove marke vina je Dubrovačko-neretvanska županija, koja će pravo korištenja marke davati ugovorno zainteresiranim vinarima.
U provedbu projekta uključilo se pet poljoprivrednih zadruga s područja DNŽ: PZ Stoviš Ston, PZ Putniković, PZ Pelješki Vrhovi, PZ Dingač i PZ Radović, koje su za komercijalnu proizvodnju proizvele određene količine baznog vina. Za finalizaciju i distribuciju nove marke vina zadužena je PZ Putniković.
Projekt je financirala i u njemu aktivno sudjelovala Dubrovačko-neretvanska županija te Regionalna razvojna agencija DUNEA, kao i predstavnici pet navedenih zadruga. Izvođač projekta je bila tvrtka Agrarno savjetovanje d.o.o.

Kontaktirajte nas

  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  +385 20 312 714
  +385 20 312 715
  Branitelja Dubrovnika 41,
     20000 Dubrovnik
Obavještavamo Vas kako ova stranica koristi kolačiće (cookies) u svrhu funkcionalnosti naše web stranice, kvalitetnijeg postavljanja našeg sustava i bolje prezentacije.